Temperaturile ridicate din timpul sezonului estival pot cauza urgențe medicale dacă nu sunt respectate anumite măsuri de precauție, spun medicii. Ce trebuie să faci pentru a te proteja de razele soarelui? Vezi mai jos 10 sfaturi ale doctorului! 

Recomandări generale, care trebuie întreprinse pe timp de caniculă:

1. Evitați expunerea prelungită la soare în intervalul 11:00-18:00.

2. Purtați pălării de soare și haine din fibre naturale de culori deschise.

3. Beți suficiente lichide pe parcursul zilei, chiar dacă nu simțiți senzația de sete. Se recomandă cel puțin 2litri de lichide pe zi.

4. Nu consumați alcool, băuturi cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai) sau de zahăr (sucuri carbogazoase)
5. Consumați fructe și legume proaspete, de sezon. Evitați alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și produsele ușor alterabile.

6. Folosiți produse cu acțiune de protecție împotriva radiației ultraviolete, pentru a evita arsurile de piele
7. Nu practicați activități care necesită efort fizic intens pe parcursul zilei, ci doar dimineața și seara, când timpul este mai răcoros

8. Aerisiți încăperile dimineața sau seara târziu, când temperatura ambientală este mai scăzută și țineți ferestrele închise pe parcursul zilei. Dacă este posibil, petreceți timpul în spații care beneficiază de aer condiționat

9. Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități), oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

10. Persoanele care suferă de afecțiuni cronice (cardiovasculare, renale, hepatice, pulmonare, etc.) vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este indicat în perioada caniculară să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice de tratament.

În urma expunerii îndelungate la soare sau la temperaturi ridicate, din cauza deshidratării, pot apărea simptome precum slăbiciune generală pronunțată, durere de cap, transpirații calde, hipertermie, greață, stare de leșin.
Medicii  recomandă ca persoana afectată să fie scoasă, de urgență, din mediul încălzit și transferarea într-un spațiu răcoros și bine aerisit, la umbră.

În caz de urgență  apelați de la numărul unic 112 pentru a solicita Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească și așteptați sosirea echipajului medical.

Sursa: AGORA.md

Foto: Google.com

Vezi și: Cum protejăm bebelușul de caniculă. Sfatul specialistului Dorina Rotaru (Video)

Distribuie articolul: