Știați că, pe timp de caniculă, nou-născuții riscă să se supraîncălzească? Este atenționarea medicilor, care spun că părinții trebuie să fie precauți la semnele de deshidratare.

Vedeți în video de mai jos, realizat de reporterul AGORA.md, mai multe recomandări de la managerul interimar al Serviciului neonatal pediatric din cadrul Spitalului Muncipal Nr. 1, Dorina Rotaru.

Pe timp de caniculă, nou-născuții riscă să se supraîncălzească

„La copiii mici nu sunt dezvoltate glandele sudoripare și ei nu prea transpiră. Asta înseamnă că ei au un risc foarte mare de a se supraîncălzi. De aceea, părinții trebuie să fie foarte atenți cum copilul este îmbrăcat. El trebuie îmbrăcat obligatoriu în haine naturale, de culoare deschisă, ușoare, plăcute la atingere. Acestea sunt desigur hainele din bumbac. Trebuie să fie acoperit cu o căciuliță vagă, să poarte poate pentru o perioadă scurtă de timp niște șosete. În rest, pentru copiii ceilalți ar fi bine să fie îmbrăcați într-un body cu mâneca scurtă”, a spus Dorina Rotaru.

Bebelușii au nevoie de mai multe lichide

„Principalul este că mamele trebuie să atragă atenția la semnele de deshidratare. Deseori, dacă temperaturile sunt înalte, copiii cer o cantitate de lichide mai mare. Dacă vorbim de copiii de până la șase luni, desigur că sunt la alimentația naturală sau sunt la formulă. Pentru acești copii sunt destule lichidele pe care le primesc prin alimentație. Pentru copiii care mănâncă formulă, da, s-ar putea de făcut formula mai diluată sau de propus să bea apă, pentru că laptele matern, în proporție de 90%, este format din apă”, a declarat medicul.

Atenție la semnele de deshidratare!

„Sunt semne de deshidratare atunci când noi observăm un copil agitat, care are mucoasele uscate, buzele sunt uscate, roșu aprinse, este un copil care cere mai multă atenție, e foarte greu să-l consolezi. Dacă este o insolație, la copil poate să apară și o vomă. Un copil mai mare poate să acuze că îl doare capul. De aceea trebuie să fim foarte atenți la semnele de deshidratare. În situația dată, dacă este un copil mai mare de șase luni, întotdeauna trebuie să fie apa, copiii trebuie să aibă ceșcuța asta din care beau de sine stătător. Dar pentru copiii alăptați la sân, ei trebuie să fie mai des alipiți de sân decât în condițiile în care nu ar fi caniculă”, a mai explicat specialista.

Orele de plimbare trebuie respectate

„Obligatoriu trebuie de plimbat și de folosit momentul timpului frumos, dar sunt orele. De dimineață sunt până la 10:00-11:00. Seara – după ora 16:00-17:00, puteți să ieșiți afară fără grijă. Fix așa sunt condițiile dacă este cineva plecat la mare”, a menționat medicul.

Aer condiționat sau aerisirea clasică?

„Trebuie de aerisit camera, dar în așa condiții cred că e cam greu, fiindcă aerisirea se face cu un aer cald. Putem să folosim aparatul de aer condiționat cu o condiție, că filtrele sunt schimbate, iar în momentul în care răcim camera, copilul să nu se afle în cameră”, a subliniat Dorina Rotaru.

Mergem cu bebelușii în vacanță?

„Nu este nicio contraindicație ca să nu plece părinții în vacanță. Momentul este că, într-adevăr, trebuie să fie bine pregătiți. Pentru plajă trebuie să aibă o căciuliță cu bordurile largi, îmbrăcăminte din bumbac cu mâinile lungi, obligatoriu să folosească cosmeticele specifice, care conțin filtrele împotriva razelor ultraviolete, de la 50 în sus. Pentru copiii de până la un an, e de dorit ca aceste filtre să fie pe bază de minerale naturale. Nici într-un caz, nu trebuie de pus copiii la acțiunea directă a razelor solare. Pielea este foarte subțire. Startul de melanocite nu este încă așa bine dezvoltat. De aceea pentru copii e destul de periculoasă expunerea directă la acțiunea razelor solare, din cauza arsurilor care pot să apară în scurt timp”, a explicat experta.

Lucrurile nelipsite din trusa medicală

„Pentru nou-născuți sigur că trebuie să fim pregătiți chiar și pentru o insolație. Dacă este o insolație și copilul este febril, obligatoriu trebuie să fie preparatele antipiretice. Pentru accidente trebuie să aibă apă oxigenată și soluție dezinfectantă, cum este betadina, plasture. Dacă ne ducem unde este mare, este un risc foarte mare pentru infecțiile cauzate de perioada de vară, cum sunt virușii de vară, așa-numita gripă de vară. Obligatoriu să aibă soluții pentru rehidratare, niște microfloră pentru copii, în caz că au vomă sau diaree. În rest, tot ce trebuie pentru curățirea unui nas, un aspirator pentru nas, ca, în caz de ceva, părinții să nu-și strice odihna”, a conchis medicul.

Distribuie articolul: