La Gala Premiului Național premierul a înmânat distincțiile celor zece personalități marcante din diferite domenii: medicină, știință, literatură, cultură, artă, agricultură, caritate și securitate. Printre cele 10 personalități distinse anul acesta se numără regizorul Viorel Mardare, dar și trei femei, pe care vă propunem să le cunoașteți pe îndelete.

„Alături de extraordinarele Laureate ale Premiului Național – doamnele Maria Cristea, Liliana Groppa și Victoria Dunford. În lumea asta sunt femei!”, a menționat pe pagina sa Ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

„Oferim și în acest an 10 premii pentru 10 oameni de excepție. Sunt oameni care ne inspiră, care prin talent, determinare și multă muncă ne fac mândri să le fim conaționali și contemporani. Ei ne bucură prin creațiile lor și pun o cărămidă la lumea de mâine, prin inovație. Felicitări laureaților Premiului Național 2018!”, a mai precizat ministra Babuc.

Liliana Groppa este doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, pentru cercetările și activitatea practică de excepție în domeniul reumatologiei. Fiind persoană creativă, a visat să se dedice scenei, a vrut să dăruiască oamenilor bucurii și emoții pozitive. A devenit real, dar nu în luminile scenei. Acum este reumatologul numărul unu al republicii. Acest lucru este confirmat nu doar de pacienții săi, ci și menţionat de către conducerea țării. Pentru munca sa Liliana Groppa este decorată cu ordinul Gloria Muncii.

Într-un interviu pentru sănătate.md, Liliana Groppa spunea despre educația medicală: „Mi se pare, că ar trebui să existe mai multe programe educaționale la radio și televiziune. Problemele culturii medicale trebuie discutate pe paginile presei și pe portalurile specializate ale internetului. Medicii ar trebui să discute mai mult cu pacienții și, într-o oarecare măsură, să fie un exemplu pentru aceștia. Ei deseori ne întreabă ce mâncăm, ce sport practicăm, cum ne odihnim. Dacă îi vom orienta corespunzător, va exista un rezultat pozitiv”.

Maria Cristea, meșter popular, fondator și director al Casei Portului Popular „Casa Cristea”, pentru contribuție la promovarea identității culturale și salvgardarea portului popular din Republica Moldova. Meșterița înțelege perfect fiecare pas din procesul de creație pentru că le poate face ușor pe fiecare dintre ele: de la scheme şi desene pentru modele, până la coasere, broderie și chiar croşetarea propriu-zisă. A știut să crească treptat, prin muncă, perseverență și investiţii în afacerea sa: personal calificat, mașini de cusut, stofe noi, culori deosebite, etc.

„În perioada sovietică au fost făcute foarte multe costume naţionale de proastă calitate, dar mai mult – era un costum universal. La ucraineni erau costume exact ca la noi, de exemplu renumitele fuste largi roşii-bordo sau verzi. La moment, foarte mulţi sunt nostalgici după acele fuste, că erau frumoase şi comode. La sudul Moldovei s-au purtat fuste pe care puteai să găseşti orice element din Asia, însă nu tradiţionale. Noi am început să facem costume cu elemente naţionale moldoveneşti. Dacă ar fi să adun toate costumele efectuate de Casa Cristea, nu ar încăpea în atelierul nostru de 113 m2. Am făcut costume şi pentru România, Ucraina, Transnistria, chiar am trimis şi prin America… să nu mai spun de „Joc”, „Lăutari”, „Folclor”, „Mugurel” ş.a.”, povesteşte Maria Cristea într-un interviu pentru EA.md.

Victoria Dunford, director executiv al Asociației de caritate „MAD-Aid Limited”, pentru contribuție la realizarea proiectelor de caritate pentru incluziunea persoanelor cu nevoi speciale și model de cetățenie responsabilă pentru țara de origine Republica Moldova. Într-un interviu anterior cu Victoria Dunford pentru EA.md, aceasta venea cu un îndemn pentru toți moldovenii:

„A venit timpul să ne unim eforturile pentru o viață decentă, nu doar pentru existență. E posibil, e simplu, însă nu e atât de ușor. Necesită respect, dedicație, putere, tărie și muncă grea. Am demonstrat nu o dată că putem fi uniți, că ne pasă, că ne dorim o Moldovă prosperă. Haideți să ne implicăm pe măsura posibilităților și să creăm împreună o țară, care să o putem numi cu mândrie – Acasă. Schimbarea începe de la noi. Haideți să fim mai buni și să ne implicăm!”, a remarcat Dunford.

„Iubirea de țară înseamnă, întâi de toate, muncă și dedicație. Am înmânat astăzi Premiul Național pentru 10 personalități. Oameni care ne fac să fim mândri de țara noastră, oameni care ne inspiră și care, prin performanțele lor, ne fac să credem că se poate. Într-o perioadă în care s-ar părea că ne lipsesc modele de urmat, iar între valori și non-valori separația nu întotdeauna este clară, este important să spunem tinerei generații că avem exemple la care ne putem raporta, că acești oameni ne arată direcția în care vrem să mergem și valorile pe care vrem să le urmăm”, a spus premierul Pavel Filip în cadrul deschiderii ceremoniei de premiere.