Fertilitatea revine destul de repede după naștere și e foarte neplăcut când, având un bebeluș mic de câteva luni, mămica devine din nou gravidă. Află cum te poți proteja de o sarcină nedorită.

Graviditatea influențează lactația și aduce multă incertitudine sau emoții negative. Conform studiilor o altă sarcină este benefică pentru femeie, dar și pentru viitorul copil nu mai devreme de doi ani. Astfel, sarcinile foarte apropiate una de cealaltă pot duce la nașteri premature, nașterea copiilor cu masă mica și alte complicații. Acestea sunt doar unele argumente în favoarea planificării familiei și utilizării metodelor de contracepție.

Cât privește metoda de contracepție pe care o poate folosi femeia după naștere, este necesar de explicat următoarele aspecte:

  • Dacă femeia alăptează, copilul are până la șase luni și se hrănește doar cu laptele matern, poate fi recomandată metoda de Amenoree lactațională. Această metodă este bazată pe faptul că, atâta timp cât femeia hrănește copilul doar cu sânul, probabilitatea unei sarcini este foarte mică, deci în primele șase luni ea poate conta pe aceasta;
  • Pe măsură ce în hrana copilului apar alte alimente și îndeosebi dacă au trecut șase luni de la naștere sau dacă femeia nu alăptează, e neapărat nevoie de protecție. Și aceasta indiferent dacă a reapărut sau nu menstruația.

Opțiunile sunt destul de variate:

  1. Dispozitivul intrauterin cu cupru (steriletul) oferă o protecție foarte bună (riscul unei sarcini nedorite este de 1 la 100 de femei într-un an) și poate fi introdus până la 2 zile după naștere chiar în maternitate sau oricând după 4 săptămâni.
  2. Contraceptivele cu conținut doar de progestagen (formă a progesteronului – unul din hormonii feminini), în pastile gen Lactinet, sau forma injectabilă, gen Depo-Provera, ce necesită o injecție la fiecare 3 luni. Oferă o protecție sigură (mai puțin de 3 sarcini la 100 de femei intr-un an. Ele pot fi utilizate de la 6 săptămâni după naștere. Important e că acestea pot fi utilizate și de femeile care alăptează, neinfluențând deloc procesul lactației sau starea bebelușului;
  3. Contraceptivele orale combinate, care conțin ambii hormoni feminini: estrogenul și progesteronul. Acestea pot fi luate de la 6 săptămâni după naștere, dacă femeia nu alăptează, sau de la 6 luni, în caz că alăptează. Eficacitatea lor este, la fel, foarte înaltă: mai puțin de 1 sarcină la 100 de femei într-un an, dar depinde foarte mult de corectitudinea utilizării. Regula de bază este să administrați zilnic câte o pastilă, fără întârziere. Dacă contraceptivele sunt în formă de inel vaginal, trebuie de introdus pe o perioadă de 3 săptămâni, cu o pauză de 7 zile între inserările lunare;
  4. Condomul (prezervativu) este binevenit oricând, însă are o eficacitate mai redusă. Riscul de a deveni gravidă este de la 2 la 18 sarcini neplanificate la 100 de femei într-un an.

Atenție! Coitusul întrerupt (sau ejacularea în afara vaginului) este o metodă foarte puțin eficientă și constituie în jur de 30 de sarcini neplanificate la 100 femei, într-un singur an. Specialiștii categoric nu recomandă această metodă de evitare a unei sarcini neplanificate!

Rodica Comendant, medic obstetrician-ginecolog.

Sursa: Scm1.md

Vezi și: Motive știițifice pentru care legătura mamă – fiică este atât de puternică