Potrivit unui studiu publicat în „Journal of Neuroscience” și relatat pe www.mother.ly, legătura mamă-fiică este cea mai puternică, atunci când vine vorba de modurile obișnuite în care creierul procesează emoția.

În timp ce relațiile dintre mame și fii, tați și fiice sau tați și fii pot fi clădite pe fundamente solide ale iubirii, ele nu sunt întotdeauna atât de puternice în ceea ce privește empatia. Potrivit rezultatelor studiului, chimia creierului este responsabilă pentru acest lucru.

Mama își poate imagina cel mai bine cum este să fie în pielea ta 

Conform unui studiu din 2016, efectuat pe 35 de familii, partea din creier care reglementează emoțiile este mai asemănătoare la mame și fiice decât la orice altă pereche din familie. Asta înseamnă că mama are mai multe șanse să te înțeleagă și să te ajute, atunci când te confrunți cu o problemă, pentru că ea își poate imagina cum este să fie în pielea ta.

 

De asemenea, studiul are implicații potențial utile atunci când vine vorba de înțelegerea bolilor de sănătate mintală. Principalul autor al studiului, Fumiko Hoeft, profesor de psihiatrie asociat la Universitatea San Francisco a explicat că sistemul corticolimbic examinat este cel care joacă un rol foarte important în tulburările de dispoziție sau stări depresive.

Acest lucru face ca starea de sănătate mintală a mamelor să fie un bun predictor pentru fiice. Și, având în vedere că există rezultate bune pe partea de prevenire a depresiei, cunoașterea istoriei familiei poate fi extrem de utilă.

Deoarece studiul a fost primul care a folosit RMN-uri ale mai multor generații, pentru a compara structurile creierului, dr. Hoeft speră că cercetările ulterioare pot explora legătura cu alte afecțiuni ce țin de sănătate mintală, în moduri care ar putea fi benefice tuturor membrilor familiei.

Mamele favorizează fiicele, iar tații favorizează fii…

“Anxietatea, autismul, dependența, schizofrenia, dislexia, etc. – practic tiparele din creierul nostru, moștenite de la mamă și de la tată, au un impact asupra tuturor acestor afecțiuni” a mai spus dr. Hoeft.

Deși baza de cercetare a fost mică, alte studii au explorat legătura profundă dintre mamă și fiica. Un studiu recent a constatat că mamele favorizează fiicele și tații favorizează fiii, din cauza tendinței de a împărtăși aceleași experiențe.

 

Un alt studiu a stabilit că legătura mamă-fiică rămâne mai puternică decât orice alt tip de relație de familie între generații, indiferent de schimbările care intervin pe parcursul vieții. Nu este surprinzător că mai multe cercetări au arătat că mamele și fiicele se influențează reciproc – în bine sau în rău – în moduri diferite față de alte relații.

SURSA