Dacă îți pasă de alimentația sănătoasă, de însănătoșire și de starea generală de bine a organismului tău, atunci cu siguranță ai auzit de fasting. Eu știu că regula bunului simț spune să fugim de tot mainstream-ul, că e ceva putred la mijloc de fiece dată, așa că doar o să-ți expun ce am reușit eu să cercetez cu privire la acest subiect și o să te las să-ți faci singur/ă concluziile.

Intermittent fasting (sau postul intermitent) este o schemă specială în care fac pauze alimentare lungi între mese. De obicei între cină și mic dejun. Astfel, are loc alternarea perioadelor în care mănânci cu perioade în care te abții de la mâncare.

În originalul acestui regim, există restricții speciale alimentare și nici restricții de combinații. Cu toate acestea, îți recomand să nu faci fasting mâncând fast-food, nu așa construiești sănătatea, ci dimpotrivă.

Probabil că știi deja care este impactul unei alimentații neechilibrate și pline în toxine. Așa că doar un fasting combinat armonios cu un regim echilibrat (bogat în fructe și legume crude), în cominații alimentare corecte, cu suficientă apă și mișcare, îți va aduce rezultate.

Conform proteinhouse.ro, studiile privind efectele postului intermitent au arătat că alimentația cu durată limitată poate îmbunătăți mai mulți factori de sănătate, inclusiv problemele medicale cardiace, masa musculară și grăsimea, toleranța la glucoză, profilul lipidic, inflamația și volumul mitocondrial.

Iată care sunt cele mai comune formule de fasting:

  • Metoda 16/8 – se spune că se potrivește celor care renunță la micul dejun, în timp ce restul meselor se stabilesc în așa fel încât să se încadreze în intervalul a doar opt ore, după aceea, se postește timp de 16 ore. De pildă, poți mânca între orele 12.00 și 20.00, iar în restul timpului postești.
  • Metoda 20/4 – aceasta este o variantă complicată a fasting-ului, în care mănânci doar într-o fereastră de patru ore, dezavantajul său este că ți-e destul de greu să faci combinații sănătoase și sățioase, păstrând pauza alimentară de 20 de ore.
  • Metoda 14/10 – o versiune mult mai simplă, care se poate duce pe termen lung. Poți să-ți alegi să mănânci în intervalul 8.00 – 18.00, respectând pauzele dintre mese și lăsând combinațiile ușurele.
  • Varianta 5:2 – conform doc.ro, această variantă de post intermitent înseamnă că în două zile ale săptămânii se restricționează consumul caloric la 500 kcal, iar în restul zilelor se mănâncă normal. Zilele de post nu vor fi consecutive. Dieta funcționează pe principiul reducerii aportului caloric, însă e important să nu mărești numărul de calorii consumate în restul zilelor.

Cantitatea de mâncare trebuie să fie una normală, nu excesivă, chiar și după pauza alimentară!

Atenție! Totodată, doc.ro atenționează că persoanele subponderale, persoanele aflate în creștere, cu vârste sub 18 ani și femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să urmeze o dietă de post intermitent, deoarece au nevoie zilnic de suficiente calorii pentru o dezvoltare adecvată. Recomandarea noastră este ca dacă suferi de o boală cronică, precum diabetul, și dacă te afli în anumite tratamente, să nu urmezi niciun fel de dietă după ureche, ci să ceri înainte sfatul medicului curant.

Distribuie articolul: