Ai auzit că există combinații alimentare sănătoase și mai puțin sănătoase? În cele ce urmează, vom discuta despre cinci reguli de aur explicate de nutriționiști, pentru a avea o digestie ușoară și optimă.

  1. Nu combina proteinele animale (carne, ouă, peşte, fructe de mare, lactatele) cu carbohidraţii complecși (boboase, leguminoase, făină, cartofi, orez, linte, năut, hrişcă etc.) – aceasta este o combinație grea, care poate produce fermentație și balonare.
  2. Nu combina carbohidraţii complecși între ei – aceasta nu este atât de strictă ca prima regulă, însă nutriționiștii sunt de părere că această combinație ne face să mâncăm mai mult decât e necesarul nostru firesc, tocmai datorită festinului organizat.
  3. Nu consuma fructe împreună cu orice alte alimente – evită, pe cât este posibil, să adaugi fructe în salatele tale de legume, sau să folosești sosurile de fructe și garnitura cu dulceață. De asemenea, este timpul să nu mai privești fructele ca pe un desert consumat la finalul mesei. Fructele se consumă doar separat, pe stomacul gol, la minimum două ore distanță de la orice masă.
  4. Nu îmbina două surse concentrate de proteine, precum ouăle și carnea – un astfel de comportament alimentar îți va îngreuna mult digestia, tocmai pentru că aceste proteine sunt complexe și digestia lor durează multe ore la rând.
  5. Grăsimile în cantitate mare, cu orice altă categorie alimentară – întrucât grăsimile au nevoie de sărurile biliare din ficat și vezica biliară pentru a fi descompuse, combinațiile gurmande cu surse bogate în grăsimi și carbohidrați (cum ar fi fursecurile, torturile și orice desert de calitate îndoielnică, mai ales acelea cu ulei de palmier și zahăr rafinat), ori cu amidon, ori cu proteine – toate îți vor îngreuna extrem de mult digestia.

Deschide larg ochii și analizează combinațiile tale alimentare, dacă îți dorești o digestie de nota zece. Lucrurile nu sunt chiar atât de complicate cum par la prima vedere!

Distribuie articolul: