Cea mai importantă sărbătoare a sectorului vitivinicol dedicată produsului mândriei naționale și patrimoniului vinicol al țării noastre, Ziua Națională a Vinului, a fost inaugurată. Cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”, cea de-a XIX-a ediție este un apel la solidaritate cu industria vitivinicolă, vinificatorii, oenologii și alți profesioniști care s-au implicat de-a lungul vremii și au contribuit la dezvoltarea acestui domeniu. Evenimentul, marcat tradițional în primul week-end al lunii octombrie, are loc în acest an după un program adaptat, cu respectarea măsurilor de siguranță impuse de situația pandemică actuală.

S

În acest context, ceremonia oficială, în format restrâns, s-a desfășurat la vinăria „Rădăcini”, deținătoarea „Marelui Premiu” 2020. Oficialii prezenți la eveniment au mulțumit oamenilor care muncesc în domeniu și au venit cu un îndemn de a continua să celebrăm tradițiile milenare în vinificație, alături de cei dragi.

„Acum 19 ani, Ziua Națională a Vinului era doar o mică sărbătoare națională. Astăzi, avem un festival care este celebrat inclusiv la nivel internațional. Mă adresez cu cuvinte de mulțumire tuturor celor care se dedică acestei nobile îndeletniciri, pentru că viticultura este mai mult decât o profesie. Vă mulțumim pentru promovarea și susținerea industriei vitivinicole, pentru rezultatele frumoase pe care țara noastră le obține la concursuri internaționale. Vinul Moldovei este un produs care aduce un plus de valoare fiecăruia dintre noi, pentru că ne asociem cu această ramură. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va susține talentul, efortul și munca vinificatorilor din țară, venind cu instrumentele necesare pentru a produce mai multă calitate dar
și alte produse noi”, a menționat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În acest an, tradiționala sărbătoare care se desfășura în Piața Marii Adunări Naționale este înlocuită cu un șir de evenimente în spațiul media și în vinoteci. Evenimentul este celebrat și de vinăriile din țară, care organizează în aceste două zile, cu respectarea măsurilor de siguranță, excursii în grup pe teritoriul cramelor și la podgorii, degustări, evenimente culturale. Ziua Națională a Vinului este marcată și peste hotare – mai mulți jurnaliști notorii, specializați pe domeniul vitivinicol, urmează să participe la o degustare online a Vinului Moldovei, înlocuind astfel vizitele tradiționale de presă, specifice sărbătorii. Evenimentul va putea fi urmărit pe pagina de Facebook Wine of Moldova, începând cu ora 19:00.

Totodată, cu ocazia Zilei Naționale a Vinului, în zilele de 3 și 4 octombrie în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” se vor desfășura expoziții și instalații tematice:

  • Expoziția de etichete ale sticlelor de vin produse în anii 1950-1990 în Republica Moldova.
  • Expoziție-retrospectivă cu cele mai importante momente din cei 19 ani de desfășurare a Zilei Naționale a Vinului.
  • Zona Foto „Eu deVIN sărbătoare” pentru a surprinde cele mai frumoase amintiri.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria municipiului Chișinău și asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”.