Iarna poate fi numită cea mai minunată perioadă pentru că anume în acest sezon oamenii, timp de câteva săptămâni în fiecare an, capătă o strălucire magică, practic toți par mai veseli și mai împliniți. 

De sărbători există foarte multe tradiții și obiceiuri și desigur că la fiecare pot fi diferite. Cu siguranță și tu ai propria ta selecție de ritualuri sau obiceiuri care fac sezonul sărbătorilor mult mai special. În acest material vom analiza, care sunt obiceiurile de Crăciun la tine, dar și la mulți alții.

Deci, iată câteva tradiții de Crăciun din diferite țări ale lumii: 

Tradiție din Moldova

Una dintre cele mai frumoase tradiții de Crăciun din Moldova este colindatul. Dacă înainte la colindat mergeau doar tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, acum, merg și copiii și adulții.

Tradiție din Marea Britanie 

Ca şi toţi copiii din întreaga lume, cei din Marea Britanie îi scriu Moşului scrisori, dar în loc să le expedieze prin poştă, micuţii le aruncă în şemineu, sperând că vântul le va duce la Polul Nord.

Tradiție din Japonia 

Crăciunul nu a fost niciodată mare lucru în Japonia. Totuși există și la ei o tradiție frumoasă și anume, dăruirea cadourilor și spectacolele de lumină.

Tradiție din Cehia 

Femeile necăsătorite din Cehia află de Crăciun dacă se vor mărita în anul care vine. Pe 4 decembrie, ele pun o ramură de cireş în apă, iar dacă înfloreşte până în ziua sărbătorii, se vor căsători.

Tradiție din Austria 

În Austria, decembrie este luna momentelor festive, dar şi a sperieturilor. Tinerii se deghizează într-o creatură demonică, numită „Krampus” şi cutreieră străzile pentru a-i speria pe copii, dar şi pe adulţi.

Tradiție din Norvegia 

Una dintre cele mai neortodoxe tradiții din Ajunul Crăciunului poate fi găsită în Norvegia, unde oamenii își ascund măturile. Este o tradiție care datează de secole, când oamenii credeau că vrăjitoarele și spiritele rele ieșeau în Ajunul Crăciunului în căutarea măturii pe care să călărească. Până în ziua de astăzi, mulți își ascund măturile în cel mai sigur loc din casă pentru a împiedica furtul lor.

Tradiție din Columbia 

Ziua Micilor Lumânări (Día de las Velitas) marchează începutul sezonului de Crăciun în Columbia. Oamenii pun lumânări și felinare de hârtie în ferestrele, balcoanele și curțile din fața casei. 

Tradiție din Germania 

O tradiție specială din Germania este Moș Nicolae. Acesta călătorește cu măgarul în miezul nopții pe 6 decembrie și lasă mici răsfățuri precum monede, cadouri din ciocolată, portocale și jucării în încălțămintea copiilor cuminți din toată Germania. 

Tradiție din Suedia 

Din 1966, o capră numită „Yule” de 13 metri înălțime a fost construită în centrul unei piețe, dar această tradiție suedeză de Crăciun a dus fără să vrea la o altă „tradiție”. Oamenii  încearcă să o ardă. Din 1966, Capra a fost arsă cu succes de 29 de ori. 

Tradiție din România 

O tradiție importantă din România este masa de Crăciun. În data de 25 decembrie ia sfârșit postul Crăciunului, care durează aproximativ șase săptămâni. În această zi, oamenii se pot desfăta cu bucatele tradiționale de Crăciun: tobă, lebăr, sarmale, caltaboși, colaci, cozonaci, pită, prăjituri, salate, cârnați sau friptură.

Tradiție din Irlanda 

Irlandezii lasă peste noapte o lumânare înaltă roșie pe o fereastră din față, un simbol primitor al căldurii și adăpostului pentru sezonul sărbătorilor. Masa tradițională de Crăciun în Irlanda include adesea gâscă în cuptor, legume și cartofi.

Tradiție din Polonia 

În Ajunul Crăciunului, în Polonia, multe familii împart „oplatek” adică o prăjitură religioasă nedospită, fiecare rupând o bucată în timp ce își doresc un Crăciun Fericit. Cina nu începe până când prima stea nu apare pe cer. 

Tradiție din Portugalia 

Familiile portugheze se reunesc în Ajunul Crăciunului pentru a lua cina până la ora 22:00. Apoi, exact la miezul nopții, fac schimb de cadouri, toasturi și își doresc reciproc un Crăciun Fericit.

Tradiție din Ucraina

Creștinii ortodocși reprezintă aproape 49% din populația Ucrainei, ei sărbătoresc ziua de Crăciun pe 7 ianuarie. Se îmbracă în haine tradiționale și se plimbă prin oraș cântând colinde. Răsfățul popular în Ajunul Crăciunul este „kutya”, mâncarea făcută din grâu fiert amestecat cu miere, semințe de mac măcinate și, uneori, nuci. Unele familii aruncă o lingură de „kutya” în tavan, iar dacă se lipește, înseamnă că va fi o recoltă bună în noul an.

În întreaga lume există tradiții frumoase, care îți place cel mai mult?