De la stres și până la supărare, există cinci tipologii de pofticioși. Află cărui tip te atribui și cum poți inhiba stările de foame excesivă. Explică specialista în nutriție din România, Ramona Duna.

Pofticiosul depresiv

Acest tip de pofticios experimentează pofte cu precădere după-amiaza, noaptea şi în sezonul rece, când nivelul serotoninei (hormonul fericirii şi al bunei-dispozitii) este în scădere.

Printre simptomele care pot indica un nivel redus de serotonină se numără iritabilitatea, schimbările bruşte de dispoziţie şi apatia.

Alimente sănătoase care cresc nivelul de serotonină:

• avocado, kiwi, caise, fructe de soc
• carne de curcan, pui, vită, peşte (somon, ton, hering, scrumbie)
• iaurt, ouă, orez brun
• banane, dovleac, prune, smochine, curmale, stafide
• nuci, alune de pădure, seminţe de susan, de dovleac, de floarea-soarelui
• soia (tofu), fasole, mazăre, spanac, nap, linte, varză, conopidă, ţelină
• ceapă, cartofi (dulci), roşii

Pofticiosul glicemic

Acest tip de pofticios experimentează frecvent fluctuaţii ale glicemiei, deoarece nu are un program regulat al meselor din cauza oboselii, stresului.

Printre simptomele glicemiei scăzute se numără nervozitatea, tulburările de concentrare şi ameţeala.

Alimente sănătoase care reglează glicemia sunt: tărâţe de grâu, varză, conopidă, sfeclă, morcovi, fasole, mazăre, linte, cartofi, varză, urzici, roşii, ardei gras, nuci seminţe de in, banane, mere, produse din soia, ouă, peşte, vită, iaurt grecesc, brânză proaspătă de vaci, portocale, quinoa, nuci, migdale, alune, orez brun, cereale integrale.

Pofticiosul confortabil

Acest tip de pofticios „gravitează” de obicei în jurului îngheţatei, ciocolatei, vinului, brânzeturilor, alimente care sporesc producţia de endorfine, substanţe chimice care calmează stresul şi durerea.

Printre semnele ce pot indica un nivel scăzut de endorfine se numără sentimentul de singurăţtate, tristeţea, hipersensibilitatea emoţională, îngrijorarea fără un motiv anume.

Endorfinele sunt eliberate atât prin consumul anumitor alimente, precum ciocolată, ardei iute sau alte alimente picante, cât şi prin exerciţii fizice, prin râs, în timpul actului sexual sau când ne expunem la soare.

Pofticiosul stresat

Acest tip de pofticios este mare amator de gustări sărate, cum ar fi covrigeii, popcornul, alunele sau chipsurile. De asemenea, pofticiosul stresat este cel care mănâncă mereu pe fugă şi nu are răbdare să mestece corect alimentele.

Pofta de sărat apărută pe fond de stres este strâns legată de nivelul redus al neurotransmiţătorului GABA, care are un efect calmant natural.

Printre semnele ce pot indica un nivel redus al GABA este tensiunea constantă, dificultăţile de concentrare, nervozitatea, incapacitatea de relaxare sau de a respira profund.

Alimentele sănătoase care pot stimula producerea acestui neurotransmiţător în organism sunt: kefirul, miso, varza, tempeh, iaurtul, kimchi (un preparat alimentar tradiţional coreean din varză), ridichile, usturoiul, ardeiul iute şi ghimbirul.

Pofticiosul obosit

Acest pofticios are nevoie de „infuzii” regulate de îndulcitori, cafe lateuri, sucuri, băuturi energizante, ceaiuri îndulcite, deoarece depozitele de stimuli naturali din creier (fenilalanina-tirozina-catecolaminele) sunt inadecvate şi, astfel, nivelul de adrenalină, noradrenalină şi dopamină este scăzut.

Printre semnele prin care recunoşti un pofticios obosit se numără lipsa de motivaţie, de interes pentru ceea ce se întâmplă în jur.

Alimentele care îţi pot reda buna-dispoziţie şi energia sunt nucile, seminţele de dovleac, carnea, peştele, fructele de mare, soia.