Tânărul student al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice a pictat un tablou  a treia oară în viața lui, la festivalul IA MANIA. Petru face de fapt sculptură și ceramică la academie. E student în anul 3. Plictiseala și curiozitatea l-au adus la concursul „Cai verzi pe pereți”. 

„Nu am venit pentru premiu. E vară, cald și bine…Ce să fac acasă? Am venit la concurs. Aici vedeți o ciobăniță care cântă la fluier. Lucrarea se numește „Doina”. Nu întâmplător este blondă. Dacă vă uitați atent, o să vedeți în spatele ei un berbec roșu și un lup albastru. Puși alături de ciobăniță formează tricolorul. Berbecul aleargă după lup, iar lupul după berbec. Această goană simbolizează perioadele vieții, cu bune și rele”, a explicat Petru pentru Ea.md.

Locul doi i-a revenit Ecaterinei Dânga din satul Mândrești, profesoară la Școala Raională de Arte Plastice din Telenești. Vedeți lucrarea ei mai jos. Se numește „Floarea Neamului” și e inspirată din covoarele basarabene.

„În centrul compoziției este plasat arborele vieții într-un vazon sau ulcior care este stilizat. Verdele sugerează bogăția plaiului nostru. Câteva elemente sunt reprezentate în albastru azuriu, așa cum sunt șirurile de ape. Floarea plasată în centru semnifică bogăție, prosperitate și continuitate. Am ales ca pe lângă ornamentele stilizate, preluate de la moși și strămoși să-i redau lucrării un aspect mai abstract, astfel trecând-o într-o variantă mai modernă, mai proaspătă. Am adăugat mai multe linii, puncte, diferite forme mai abstracte”, ne-a spus Ecaterina.

Această lucrare a fost cumpărată de antreprenorul care i-a asigurat pe participanți cu materiale, ca să fie agățată pe un perete din oficiu. Iar noi trecem la locul trei. Acesta a fost ocupat de Oleg Gușanu, absolvent al Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, specialitatea grafică digitală. A pictat un bătrân cu o cușmă de cioban pe cap incrustată cu simbolurile neamului nostru.

„Dacă vă uitați atenți la căciulă o să observați cum evoluează lucrurile…de la o casă bătrânească am ajuns la blocuri de locuit. Și în timp ce prioritățile, modul de trai al oamenilor se schimbă, acest bătrân nu renunță la valorile și tradițiile noastre. Luna, stelele din jurul lui simbolizează universul și timpul. Toate trec, se schimbă, nu și dragostea omului nostru pentru pământul moldovenesc. Iar în vârful tuturor stă credința reprezentată prin biserica pe care o vedeți la capătul cușmei”, ne-a explicat Oleg.