Cele mai recente tendințe ne dictează o viață echilibrată, o viață ecologică, în care activitatea umană să nu afecteze mediul în care trăim. Aceste principii sunt primordiale și atunci când este vorba de modă. Află cum va fi posibil și în Republica Moldova ca moda să devină cât mai sustenabilă.

Anul acesta concursul Mândria de la IA MANIA va încuraja tinerii designeri să creeze colecții din haine reciclate. Mai exact, vom ruga creatorii să se inspire din Rochia Mamei.

Per general, agenda designerilor vestimentari s-a schimbat.Conceptele globale de reducere a deșeurilor, de consum rațional și eficient de resurse, de înlocuire a materiei prime toxice cu cea naturală, fără a dăuna mediului, au ajuns și pe ordinea de zi a creatorilor de modă de la noi. Deja există fashion show-uri la care se prezintă, în exclusivitate, ținute create din materiale reciclate.  Nu sunt indiferenți la mesajele despre „modă sustenabilă” nici designerii autohtoni. 

„Nu este o presiune, ci mai degrabă conștientizarea unei realități. Nu ne putem ascunde după deget. Respirăm aer poluat, consumăm hrană de proastă calitate, a devenit și mai simplă comercializarea produselor de proveniență îndoielnică, prin intermediul magazinelor online. Eu sunt împotriva Mass Market-ului, prefer Timeless Fashion, adică moda atemporală. Tendințele cer 4-6 colecții pe an, dar eu lansez doar două. Nu cred în tendințe și refuz să le urmez, pentru că acestea sunt făcute doar ca să se consume cât mai mult. Eu prefer să îmi urmez doar propriul stil”, spune designerul autohton Evghenii Hudorojcov.

„Pentru mine, la fel, „sustenabilitatea” nu este o provocare, deoarece acum patru ani, când mi-am lansat propriul brand, am decis să pun accent pe calitatea produsului. Hainele pe care le creez au o durată de viață mai lungă decât un sezon. Am o viziune care nu ține cont de anotimp sau de tendințele modei. Și apoi, în prezent, nu am nici echipă suficient de mare, astfel încât să pot lansa cel puțin două colecții anual”, spune creatoarea de modă Constanzia Yurashko.

Sursa: Klumea