Nu este deloc un secret că revista online pentru femei EA.md a dedicat o întreagă săptămână celebrării IEI. O săptămână v-am bucurat cu interviuri, v-am prezentat poveștile artizanilor locali și v-am reamintit despre câtă bogăție se poate ascunde într-o singură haină. Firesc e că și interviul Live Instagram tot în această cheie a fost inițiat. Așa că am pornit o discuție de suflet cu Nata Albot despre pasiunea sa pentru ie, am aflat de unde-și trage rădăcinile și v-am pregătit și vouă câteva informații prețioase și sfaturi practice pe care le-am cules din cele povestite de Nata. 

Puțini sunt cei care nu știu despre pasiunea pe care o are Nata Albot pentru ie, noi am fost curioși să aflăm de unde-și trage rădăcinile această pasiune și se pare că chiar și aici este valabilă afirmația care spune „în locul potrivit alături de oamenii potriviți”.

„Am avut norocul să fiu alături de oameni corecți care să-mi vorbească despre IE ca despre ceva mai mult decât o piesă vestimentară. Și, înafară de oameni m-am pomenit în circumstanțele potrivite. Îmi amintesc de anul 2013, iar comunitatea „La blouse romaine” era foarte activă la acel moment în a promova Ziua Universală a Iei și evident informația trecea Prutul foarte ușor datorită internetului. Prietena mea Valentina Vidrașcu care este un om foarte cultivat, ea e alături de ie și cu ia pe ea, această prietenie a fost pentru mine iarăși o sursă de inspirație”,  spune Nata.

Treptat, o simplă pasiune în combinație cu un sentiment de dezamăgire a condus spre ceea ce cunoaștem astăzi drept festivalul „IA MANIA”.

„Fusesem la un eveniment în Moldova legat de ie, m-au cucerit atunci hainele pe care le-am văzut. Evenimentul a fost destul de prost organizat și am zis: „Măi, da ia merită mai mult decât atât”. Și în acel an am organizat „IA MANIA”. Nu mi l-am propus drept festivalul iei, nu era corect. Adevărat, toată povestea s-a desfășurat în jurul iei, dar a mers mult mai departe decât atât. O dată cu începutul la „IA MANIA” oamenii au început să se gândească la zestrea noastră, la patrimoniul nostru, la ce face fiecare în parte ca să-și pună umărul și să-l salveze, la ce face fiecare în parte ca să-l promoveze printre străini. Respectiv în luna iulie 2013 a apărut festivalul „IA MANIA” și evenimentul a fost atât de inspirant, îmbucurător, frumos… oamenii stăteau la coadă, efectiv stăteau la coadă ca să intre la festival, ceea ce mie mi-a demonstrat o foame enormă a cetățenilor noștri pentru asemenea lucruri. „Ia Mania” a continuat, dar nu este festivalul IEI, este despre tot ce naște IA, despre sentimentul ăsta că vrei și tu să o porți, despre sentimentul că vrei să faci și tu parte din această comunitate de oameni care pun preț pe această haină. „IA MANIA” este despre tradiție”, povestește Nata.

70 de ii într-o singură garderobă

Poartă ie nu doar când e festival și nu doar când e în Republica Moldova. Nata a învățat să includă ia în stilul vestimentar de zi cu zi, iar noi am fost curioși despre câte ii se găsesc în colecția Natei Albot.

„Având în vedere pe cele pe care le am aici în Montreal plus cele de la Chișinău, nu știu… cred că am în jur de 70. Noi suntem un popor crescut cu gândul că suntem cei mai săraci, cei mai horopsiți, și atunci când tu găsești o haină în patrimoniul tău care-ți spune „Nu, tu nu ești sărac, tu ești foarte bogat, pur și simplu te-ai îndepărtat de rădăcinile tale” ne v-om pomeni instant cu sentimentul că nu suntem atât de săraci cum credem. Mie ia îmi dă un sentiment de bogăție, eu investesc nu în mașini și „iphoane”, dar în ii. Totuși, în ultima vreme am început să fiu mult mai selectivă să pun mult mai multă valoare pe arta și muncă iilor sofisticate”, recunoaște Nata.

Fiind întrebată despre câți bani investește de regulă într-o ie, Nata ne-a mărturisit că mai puțin de 3000 – 4000 de lei nu a dat niciodată pe o ie, ceea ce ar ieși în jur de 200 de euro, cel puțin, pentru o ie autentică.

Ie veritabilă sau un „fake”?

Totuși, Nata zice că nu orice ie poate fi numită ie, așa cum o ie veritabilă corespunde anumitor standarde. Care sunt acestea, află mai jos.

„Ia este un vestigiu al culturii noastre, al tradiției noastre și are câteva elemente distinctive. În primul rând o ie este un obiect lucrat manual. În al doilea rând o ie respectă niște reguli geometrice de construcție a hainei. Pe vremuri femeile nu aveau internet, computere… tot pornea de la patru bucăți de stofă de mărime identică, efectiv se țesea stofa manual, după care se tăia în 4 bucăți identice, și se prindeau între ele. Iile nu se coseau pe mărimi, nu existau astfel de lucruri pe vremuri, femeia își cosea ia după corpul său. De obicei o ie are o mărime universală, pe o femeie mai suplă ea va arăta un pic mai vaporoasă, pe o femeie mai cu forme, va fi un pic mai strâmtă. Un alt element important a iei este ornamentul propriu zis. La noi lumea este obișnuită să trateze trandafirul drept cel mai important mesager al tradiției noastre. Însă elementele tradiționale pentru cultura și costumul românesc în primul rând s-au manifestat printr-o abundență de semne geometrice, în principiu semnele care se regăsesc pe o ie autentică sunt geometrice (steaua, coarnele berbecului, rombul, zigzagul) care la rândul lor au o anumită simbolistică. Nu în ultimul rând există culori tipice pentru cultura noastră. Apoi este vorba despre structura unei ii, sunt 3 elemente care trebuie să se regăsească într-o ie tradițională: altița încrețul și râurile. Cu toate acestea există unele regiuni în România unde nu neapărat s-au respectat aceste canoane, dar ele rămân a fi ii autentice”, povestește Nata.

Ia – o artă să o porți, o artă să o îngrijești

Dacă-ți dorești ca ia să-ți servească mai mulți ani și să o ai mereu într-o stare bună trebuie să ții cont de felul în care o îngrijești, iar câteva sfaturi prețioase în acest sens ne-a oferit chiar Nata Albot.

„Dacă pe ia voastră a apărut o pată o puteți scoate cu metode de la bunica: cu praf de muștar și cu un piculeț de oțet diluat în apă și-l puneți pur și simplu pe pată ca să scoată murdăria. În nici un caz nu puneți ia la mașina de spălat și nu utilizați detergenți activi. Dacă doriți să vă clătiți ia, aveți nevoie de cel mai simplu șampon, sau săpun cu apă călduță,  o lăsați acolo un pic, o clătiți puțin și după aia o puneți la uscat. În nici un caz nu roadeți deoarece riscați să deteriorați pânza. Preferabil nici la curățătorie să nu o dai, pentru că tratarea chimică distruge pânza”, sunt câteva dintre recomandările Natei.

Ca să urmărești integral live-ul cu Nata Albot pe care l-am organizat pe pagina de Instagram EA.md, am atașat video de mai jos.

Sursa foto & video: Instagram