Ce se întâmplă atunci când te lași furată de Moș Ene? Nivelul de melatonină începe să crească cu aproximativ două ore înainte să te culci, făcându-te somnoroasă. Încearcă să adormi cândva între 9 și 10 pentru a beneficia din plin de beneficiile pe care le poți obține in timpul somnului. 

22:00 – 22:30 – Ești abia în faza de somn ușor. Ritmul cardiac încetinește iar circulația sanguină crește pentru a oxigena pielea, livrându-i nutrienți, și o scapă de depunerile toxice (toate acestea sunt premisele unui ten radios) in timpul somnului.

22:30 – 23:00 – Începe somnul adânc. Pe măsură ce nivelul de cortizol scade, organismul începe să crească nivelurile hormonilor de creștere – combinația magică pentru un ten fabulos, susține dermatologul newyorkez Dendy Engelman. Hormonii de creștere stimulează producția de colagen și permite celulelor afectate să se repare.

23:00 – 4:00 – Procesul de reînoire celulară (mecanismul natural de auto-exfoliere a pielii) este în în plină desfășurare și își poate dubla rata obișnuită in timpul somnului.

4:00 – 6:00 Pielea continuă să se repare, dar în ritm mai încet, pregătindu-se pentru o nouă zi plină de provocări.

„In timpul somnului, se elimină un exces de apă din corp, deci nivelul de hidratare este extrem de scăzut în zori”, spune Dr. Engelman. Soluția: rehidratează-te la dublu, bând două pahare de apă și aplicând o cremă hidratantă.

DORMI DESTUL?

Hmmm, se vede… Noaptea, organismul nostru se regenerează și se resetează, susține Engelman. Atunci când nu dormim suficient, te poți aștepta la toate cele de mai jos:

Ten fad. Lipsa odihnei reduce bariera de hidratare naturală, care-ți poate usca pielea.

Riduri fine. Noaptea face ca melatonina, un antioxidant, să fie eliberată, iar somnul este cel care stimulează sinteza hormonului de creștere ce face pielea să se „umple”.

Coșuri. Pe durata somnului, organismul tău suprimă eliberarea cortizolului. Sari peste somn și acesta nu va avea răgaz să se odihnească, generând inflamații și acnee.

Ochi umflați. Din cauza creșterii nivelului de cortizol, organismul reține și mai multă apă. Fiind acoperite cu piele atât de fină, pleoapele sunt cele mai vizibil afectate.

Creștere în greutate. Privarea de somn face ca organismul să elibereze prea multă grelină, un hormon care îți provoacă foame, reducând totodată nivelul de leptină, hormonul care ne indică faptul că suntem sătui. Deci da, somnul chiar ține de foame!

Distribuie articolul: