Furia este o stare de spirit care e necesară supraviețuirii noastre. Totuși, deseori această stare scapă de sub control și nivelul nostru de stres crește. Mai mult decât atât, nervii pot avea multe simptome fizice de care rar noi ne dăm seama. 

Astăzi cu ajutorul celor de la Bright Side noi o să aflăm ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când strigăm și ne stresăm: 

Crește ritmul cardiac și tensiunea arterială

Poate ai observat că de fiecare dată când ridici vocea și ai o ceartă aprinsă, ritmul cardiac crește. Asta înseamnă că îți crește și tensiunea arterială și de aceea arăți agitat, cu obrajii roșii și venele ies din piele. De asemenea, respiri mai greu și mai repede, ceea ce transferă oxigenul și substanțele nutritive către organele tale majore. În unele cazuri, este posibil să observi că mâinile și picioarele sunt mai reci decât de obicei.

Sistemul tău imunitar este afectat

Persoanele care se enervează foarte ușor ar putea observa că se îmbolnăvesc mai des, sistemul lor imunitar fiind mai slab. Acest lucru este însoțit de anxietatea lor crescută. Astfel li se pune sănătatea în mare pericol fără să-și dea seama de acest lucru. 

Furia creează o varietate de probleme de sănătate

Când ne enervăm substanțele chimice ale stresului ne inundă creierul și corpul. Astfel metabolismul se modifică. De aceea, persoanele cu probleme de furie netratate ar putea suferi de dureri de cap, anxietate, insomnie și chiar probleme de digestie. Afecțiunile pielii, cum ar fi eczema, pot apărea și în perioadele de furie extremă. Ca urmare, aceste persoane sunt în mare pericol de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

 Amintirile tale pot fi afectate

Și situațiile stresante pot afecta amintirile tale. Atunci când ai o conversație verbală furioasă cu cineva și folosești cuvinte dure, să știi amintirile tale de pe parcursul vieții pot fi afectate. Chiar poți uita complet anumite lucruri. 

Prin strigăt nu suntem auziți nici înțeleși 

Cercetările arată că noi strigăm pentru că suntem prea încrezători că avem dreptate, dar neîncrezători că vom fi auziți. Dar oamenii rareori câștigă argumente strigând, întrerupând și tratând pretențiile celeilalte persoane ca nedemne. Ei trebuie să asculte cu atenție, să înțeleagă punctele de vedere ale celuilalt. Raționarea și păstrarea calmului este singura modalitate de a convinge pe cineva că ai dreptate. 

Iată cum să-ți controlezi nervii și să nu mai strigi!

Există anumiți pași care te pot ajuta să-ți controlezi furia și să ai o conversație sănătoasă aceștea sunt: 

  • Gândește-te înainte de a vorbi. Cel mai grav este să spui ceva dureros și mai târziu să regreți acest lucru. De aceea, gândește-te înainte să spui ceva. 

 

  • Exprimă-ți frustrarea după ce te-ai calmat. Astfel, vei reuși să exprimi orice te enervează într-un mod sănătos și rezonabil. Șansele ca celălalt să te respecte și să te audă sunt mult mai mari astfel.

 

  • Fă-ți o pauză pentru a găsi soluții posibile. Dacă te simți copleșit, nu lăsa ca acea stare de spirit să te înece și ia-ți timp liniștit. În acest timp, încearcă să gândești rațional și să găsești soluții la orice problemă. Totul poate fi rezolvat. 

 

  • Privește lucrurile cu mai mult umor. Umorul nu înseamnă sarcasm și ar trebui să fii atent la distingerea celor două. A face față situațiilor stresante cu umor te va ajuta să atenuezi furia și să rezolvi mai eficient problemele din viața ta. 

 

  • Practică tehnici de relaxare. Respirația profundă, ascultarea muzicii relaxante și repetarea cuvintelor liniștitoare îți pot atenua furia atunci când apare. Le poți face în timp ce ești într-o stare de calm acasă sau când apare ceva stresant în calea ta. 

 

  • Nu-ți fie frică să ceri ajutor. Dacă vezi că nimic nu ajută și nu te poți controla singur, poți merge la un profesionist.

 

Tu ce modalitate mai cunoști pentru a evita stresul, strigătul, certurile și nervii?

Sursa: Bright Side

Distribuie articolul: