Sănătatea intestinală: un rol mult mai amplu decât digestia. Potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA, între 60 și 70 de milioane de americani se confruntă cu diverse afecțiuni digestive, inclusiv constipație cronică, boală diverticulară și boală de reflux gastroesofagian (BRGE). Aceasta se întâmplă pentru că sănătatea intestinală nu afectează doar digestia, ci și alte aspecte ale organismului.

Studiile efectuate de specialiști indică faptul că microbiomul intestinal influențează sistemul imunitar și are un rol semnificativ în reglarea proceselor cognitive. În plus, sănătatea intestinală are un impact direct asupra sănătății mintale, potrivit unui articol din Advances in Nutrition.

Chiar dacă nu ai fost diagnosticat cu o boală digestivă, sănătatea intestinală ar trebui să fie luată în considerare atunci când îți planifici mesele, spune specialistul gastroenterolog Deepak Vadada, citat de Eatingwell.com. El subliniază că starea intestinului are un rol esențial în menținerea sănătății generale.

Nutriționiștii pun accentul asupra importanței micului dejun, considerând că acesta este un combustibil vital pentru organism, similar rezervorului unei mașini înainte de o călătorie.

„Dacă sari peste micul dejun, ar fi bine să reevaluezi acest aspect. Acest moment oferă o oportunitate excelentă de a furniza organismului fibre esențiale care susțin sănătatea intestinală pe termen lung și stimulează sistemul digestiv“, a explicat dr. Samina Qureshi, specialist în nutriție.

Printre alimentele bogate în fibre se numără bananele, nucile pecan, fisticul, avocado, zmeura, murele, prunele uscate, perele, anghinarea, edamame, broccoli, lintea, mazărea și năutul.

Pe lângă paste integrale, orez brun, hrișcă, mere și portocale, smochine uscate, nucă de cocos, semințe de chia și căpșune sunt alte opțiuni bogate în fibre.

Alimentele cu probiotice ajută la combaterea balonării

În plus față de alimentele bogate în fibre, alimentele cu probiotice pot ajuta la combaterea balonării și au potențialul de a gestiona sindromul de colon iritabil, acnee și eczeme.

Printre principalele surse de probiotice recomandate de nutriționiști se numără iaurtul, kefirul, laptele bătut, unele tipuri de brânză, castraveții murați, măslinele în saramură și varza murată. De asemenea, este recomandată consumarea sporadică a supei de miso și ciocolatei negre.

De asemenea, produsele naturale bogate în prebiotice au un rol important în susținerea funcționării optime a sistemului digestiv.

Ceapa, prazul, usturoiul, anghinarea de Ierusalim, orzul, sparanghelul, rădăcina de cicoare și frunzele de păpădie sunt exemple de surse naturale de prebiotice. Pentru o sănătate mai bună, află și despre băuturile recomandate dimineața devreme.

Distribuie articolul: