Toată lumea cunoaște acest sentiment – atunci când ai o poftă foarte mare de dulce. În aceste momente de slăbiciune ți se pare că dacă organismul nu primește o doză de zahăr acum, atunci vor fi probleme.

Totuși, aceste senzații apar din lipsa de carbohidrați și din anumite obiceiuri alimentare ale organismului. 

Astăzi îți spunem ce să mănânci pentru a scăpa de pofta de dulciuri! 

Primul motiv pentru care ai poftă de dulciuri este lipsa carbohidraților. Alături de grăsimi și proteine, acestea sunt necesare pentru ca organismul nostru să funcționeze normal. Carbohidrații sunt principala sursă de energie, în procesul de digestie se transformă în glucoză, care ne „hrănește” creierul, mușchii și îmbunătățește starea de spirit. Există două tipuri de carbohidrați: simpli sau rapidi (monozaharide) și complecși sau lenți (polizaharide). 

Carbohidrații rapizi (zahărul alb și dulciurile care îl conțin) provoacă o creștere bruscă a glicemiei. Ele oferă instantaneu un aflux de energie, dar în doar o oră va urma aceeași scădere bruscă a nivelului de glucoză, senzația de foame va reveni, oboseala și iritabilitatea pot apărea, iar nevoia de dulciuri va crește. Prin urmare, alegerea trebuie făcută în favoarea carbohidraților lenți – legume și cereale integrale. Acestea satisfac nevoia organismului de carbohidrați, dar în același timp nu riști să adaugi în kilograme. 

În plus, o dorință necontrolată de dulciuri poate apărea din cauza unei deficiențe de crom din organism. Acest oligoelement afectează direct nu numai nivelul de glucoză din sânge, ci și reglarea metabolismului carbohidraților. Ciupercile, leguminoasele, cartofii, fructele de mare, ouăle, conopida și broccoli vor ajuta la umplerea lipsei de crom

Ultimul (dar unul dintre cele mai comune) motive pentru pofta de dulciuri este stresul. Consumul de zahăr stimulează producția de serotonină, hormonul fericit. Ajută la reducerea anxietății, ajută la calmarea nervilor și ridică starea de spirit. Dar zahărul nu este singurul aliment care crește nivelul serotoninei. Alimentele proteice, cerealele și cartofii vă vor ajuta să stimulați producția de hormon al fericirii. În plus, cacao face o treabă excelentă cu această sarcină. Pregătește o băutură făcută din pudră naturală de cacao și lapte vegetal fără adaos de zahăr – aceasta este o alternativă sănătoasă la dulciuri care va satisface dorința de a mânca desert fără a vă afecta silueta.

Tu ce faci atunci când ai o poftă nebună de dulce?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: