Tot mai des auzim în ultima vreme despre „plan de nutriție”, alimentație echilibrată și reguli alimentare generale. Cum însă se întocmește acesta, pe ce criterii și pe ce perioadă, de ce ține cont nutriționistul și ce trebuie să știm noi despre aceasta am încercat să aflăm de la un specialist. La toate întrebările ne-a răspuns binevoitoare Victoria Ursu, nutriționist și fondatoarea Theia.md.

„Asemeni unui medic, am anamnezele mele și stabilesc și diagnoze

În activitatea mea de nutriționist, am misiunea să educ și formez oamenilor anumite deprinderi alimentare. Pentru că indiferent de scop: slăbire, luare în greutate, creșterea masei musculare sau îmbunătățirea sănătății, rolul meu se rezumă la schimbarea componentelor stilului de viață. E un proces captivant, subtil aș zice, în care trebuie să înțeleg ce generează un anumit comportament alimentar. 

Aportul către organism trebuie să fie minim

Doar după ce identific cauzele, ponderea grăsimilor și masei musculare în totalul de greutate, nivelul grăsimilor viscerale, starea de sănătate etc sunt pregătită să întocmesc un Plan nutrițional. Acest plan va fi de lungă durată. De durata unei vieți pe care eu o văd de calitate și departe de farmacii. Fundamental unui astfel de Plan nutrițional este necesitatea de a-i oferi corpului un aport optim de micro și macronutrienți: proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale. E ca și cum ai construi o casă pentru tine și familia ta!

Construim o casă perfectă, rezistentă la tot

Voi avea nevoie de niște parametri corporali, preferințe și intoleranțe alimentare, date despre efortul fizic, felul în care îți gestionezi stresul sau oboseala, patologiile moștenite sau obținute pe parcursul vieții, predispunerea genetică și nu în ultimul rând – cât de dispus ești să-ți schimbi viața. Sunt informații valoroase pentru realizarea unei diete echilibrate, care nu va înfometa sau lipsi de plăceri. Altfel spus, obiceiurile noi, vor crea un nou stil de viață. E ca și cum ți-ai construi o casă perfectă, rezistentă la ploi și furtuni și frumoasă pe interior.

Mese frecvente, în cantități potrivite

Iar pentru a nu te plictisi, ai nevoie să înțelegi și repsecți principiul moderației și variației. Astfel că un Plan nutrițional va trebui să conțină alimente din toate grupele principale de produse cu un aport calculat și convenabil. De asemenea, se va ține cont de balanța energetică – alimentele alese nu vor depăși un anumit prag caloric, în funcție de obiectivele tale (menținere, creștere sau scădere în greutate). Mesele vor fi frecvente și în cantități potrivite – metabolismul va fi stimulat prin procesele digestive care au loc în urma ingerării alimentelor; se vor include alimente care asigură și suficientă energie.

Nu ne îngrășăm și poate nici nu slăbim

Se va înțelege că nu se vor mai pune accente majore pe slăbire sau adăugare, ci mai degrabă pe o nutriție echilibrată care te va menține în parametrii normali ai corpului. Cu toții avem nevoie să abordăm o alimentație corectă pe termen lung, iar un Plan nutrițional nu se va percepe ca o pedeapsă, ci ca pe un mod eficient și inteligent de a mânca pentru toată viața ta împlinită!”, notează Victoria Ursu, nutriționistă.