Probabil că ai auzit și tu despre anorexie, în acest articol vom analiza acest subiect, dar și vom descoperi istoria unei fete, care a trecut peste această boală. Transformarea ei este într-adevăr uimitoare. 

Persoanele care suferă de anorexie își limitează greutatea corpului prin infometare și prin alte metode, ca de pildă abuzul de purgative, clisme și diuretice, folosirea de substanțe anorexigene, și excesul de exerciții fizice. Boala afectează mai ales tinerele adolescente, însă 10 % din cazuri apar la tineri de sex masculin. Pacienții nu sunt lipsiți neapărat de pofta de mânacare, ci mânăncă intenționat foarte puțin.


Dietele drastice au devenit un trend, iar imaginea de sine a celor care le urmează este dereglată, la fel ca și stima de sine și relația cu mâncarea, care e privită ca un inamic sau un răsfăț, nu ca un element vital pentru buna noastră funcționare fizică și psihică.

Tulburările alimentare sunt afecțiuni psihice serioase ce pot cauza chiar moartea. Anorexia, este o tulburare caracterizată de o frică intensă de îngrășare și o imagine deformată asupra propriului corp. Conform bioclinica.ro una din cinci persoane cu anorexie cronică moare, fie din cauza efectelor înfometării asupra organismului, fie din cauza suicidului. Anorexia este adesea, dar nu întotdeauna, asociată cu perturbări ale imaginii corporale.

S-a demonstrat că, frecvent, cei care suferă de anorexie devin bulimici, ca apoi să revină la starea de anorexie – dezechilibru care poate pune şi mai mult în pericol viaţa acestora.

Iată care sunt simptomele anorexiei:

  • frica intensă de îngrăşare;
  • greutatea mai mică decât cea normală şi, în ciuda acestui aspect, perceperea; distorsionată a propriului corp: aprecierea ca fiind supraponderal;
  • provocarea vomei: ce dezvoltă distrugerea smalţului dentar;
  • tăierea alimentelor în porţii foarte mici;
  • mâncarea doar a anumitor alimente;
  • un program de exerciţii fizice draconic;
  • refuzul de a mânca împreună cu alte persoane;
  • ascunderea alimentelor sau eliminarea lor pe ascuns în timpul mesei;
  • evitarea subiectelor ce vizează tulburările de alimentaţie.

Anorexia este o afecţiune care se trădează singură, fiind foarte uşor de detectat de cei din exterior. Pe lângă greutatea mică a corpului, poţi percepe semne evidente cum ar fi păr fragil, piele uscată şi unghii casante.

Simptome care pot apărea includ: deshidratarea, dureri abdominale, letargie, oboseală, formarea de lanugo (păr fin, pufos la nivelul corpului), confuzie şi gândire lentă, slăbiciune musculară şi pierderea masei musculare.

Edeme la nivelul mâinilor şi picioarelor sau colorarea violacee a pielii de la nivelul extremităţilor (braţelor şi picioarelor) din cauza circulaţiei ineficiente sunt alte semne ale anorexiei.

Mai jos descoperă povestea unei femei, care a reușit să treacă peste această boală.

O femeie din Marea Britanie a reușit transformarea vieții sale atunci când a învins anorexia. Conform peroz, acum, tânăra este antrenoare de fitness și își dorește să ajute și alte fete să nu ajungă în situația ei.  Scarlett Wilson, în vârstă de 20 de ani suferit de anorexie în adolescență. Aceasta avea depresie încă de la vârsta de 12 ani, din cauza abuzurilor pe care le-a suferit în copilărie, fiind hărțuită de colegii de la școală. Având aceste probleme de sănătate mintală, Scarlett a fost internată în spital pentru malnutriție când avea vârsta de 14 ani. Ea a fost externată după o lună, însă nu s-a mai întors la școală și a continuat să învețe de acasă.

Scarlett a fost dintotdeauna o persoană activă, atletică, așa că și-a petrecut timpul liber făcând sport. Cu toate acestea, după un timp, boala a recidivat și a ajuns să fie internată într-o clinică de psihiatrie. După al doilea episod în care a luptat mult cu problemele mintale, aceasta s-a întors acasă și s-a axat și mai mult pe sport.

Fiindcă nu avea prieteni și nici o altă ocupație, ea s-a adâncit în antrenamente de culturism, pentru a face față gândurilor depresive. Și-a stabilit scopuri clare și și-a calculat toate caloriile și macronutrienții consumați pentru a câștiga masă musculară, iar acest lucru a determinat-o să-și schimbe complet viața și în cele din urmă să-și recupereze sănătatea.

Distribuie articolul: