Timpul e limitat și nu întotdeauna reușim să ne facem timp pentru lectură. În secolul XXI este posibilitatea de a asculta și cărți audio. Însă când vine vorba de timp liber, putem citi și în transportul public, ori când așteptăm undeva. Azi, recomandarea de carte vine din partea unei pasionate de citit, Taisia Crudu.

Poate o căsnicie supraviețui atunci când soții au secrete? Există fapte/secrete impardonabile? Poate un secret să distrugă temelia unei căsnicii fericite precum un curent de aer face o căsuță din cărți să se desfacă în bucăți? Și oare adevărul iese întotdeauna la iveală?
Acțiunea romanului ia naștere în anii ‘20. Gwen, o tânără de 19 ani se căsătorește cu Laurence, un văduv, proprietar al unei plantații de ceai din Ceylon. Cei doi nu ajung să se cunoască prea bine până la căsătorie, cu toate acestea Gwen decide să-și urmeze soțul pe acele tărâmuri îndepărtate, ambii fiind englezi. Chiar din primele zile Gwen simte că toate ideile pe care le avea despre căsătorie nu sunt decât niște iluzii, dat fiind răceala soțului. Dar ce avea să urmeze după nașterea celor doi copii gemeni, Gwen nu și-ar fi închipuit a fi posibil nici în cel mai mare coșmar.
Este o dramă și în același timp o istorie de dragoste. Ideea centrală a acestei povești de viață poartă pecetea importanței comunicării și încrederii în cuplu. Viața de familie ar fi cu mult mai ușoară dacă ar fi presărată cu aceste două condimente atât de vitale ei.
O altă temă atinsă aici este diferențele rasiale și ideile preconcepute. Acest aspect este bine conturat și se poate observa documentarea autoarei privind istoria insulei Ceylon, astăzi cunoscută drept Sri Lanka.
Personajele bine conturate. Ele îți trezesc sentimente foarte diferite: de la antipatie la simpatie, pe unele le compătimește, iar la altele admiri curajul.
Este o istorie neordinară, pe-alocuri vă va șoca alegerile făcute de personaje. Chiar la un moment dat am început să cred că unele fapte sunt absurde. Însă, ajunsă la final, am realizat că discordanța dintre modul meu de gândire și acțiunea personajelor vine din mediul și epoca în care existăm.
„I believe in treating people kindly and fairly, whatever the colour of their skin.”