E bine să citim cărți din domenii diferite. Osho este o persoană apreciată la nivel internațional, iar cărțile lui citite de oameni din lumea întreagă. Taisia Gîrlea Crudu vine cu o reacție în ceea ce privește o carte scrisă de Osho.


Osho este probabil unul dintre cei mai controversați autori de rang mondial. Ei bine cărțile ce apar cu semnătura Osho nu sunt cărți scrise de el, sunt de fapt alcătuite de către adepții lui care redau ideile lui Osho și care prezintă sub formă de întrebări-răspunsuri discursurile acestuia. Este mai curând un brand folosit pentru a scoate pe lentă cărți cu teme diferite pornind de la ideea de meditație dinamică.
Este a doua carte Osho pe care o citesc și probabil că nu voi mai reveni prea curând la acest tip de cărți. Din păcate nu am învățat nimic nou de aici, nici măcar nu mi-a adus aminte unele idei prețioase cum este cazul altor cărți de dezvoltare personală.
Însuși conotația termenului de “rebel” pe care o dau adepții lui Osho este diferită de accepțiunea generală. Interpretarea adusă aici ține mai mult de individualitate și libertate, deși și acestea includ nesupunerea.
Ideea de a-ți urma propria cale, parcursul personal și chemarea inimii, fără a încerca să imiți pe cineva, a te desprinde de turmă, nu este o idee rea și chiar aș zice c-o susțin. Însă, Osho merge la exagerare, duce această idee la extreme.
Diferite fraze sunt dezvoltate pentru a reda ideea că fiecare om trebuie să-și urmeze instinctele, să ignore orice regulă impusă de societate și să trăiască așa cum crede el mai bine.
Conform acestei teorii nu trebuie să-i impui nimic nici măcar unui copil mic, păi cum să-l lași să crească ca-n junglă?!
„Rețineți: numai ceea ce dobândiți prin experiență proprie e al vostru.” Această idee conține ceva adevăr însă poate fi și combătută. Cum rămâne cu învățarea din greșelile altora?!
Despre psihoterapeut se menționează: “Te poți apuca de meseria asta – nu e nevoie de nicio altă calificare – dacă știi un singur lucru: cum să stai lângă pacient și să-l asculți cu atenție.”
Pe final vă las o întrebare la care Osho a răspuns ceva de genul: dacă asta simți, asta fă. Concluzia mea: așa apar trântorii.😂
„Când îmi ascult sentimentele, vocea lăuntrică, ele îmi spun să nu fac nimic altceva decât să dorm, să mănânc și să mă joc pe plajă! Mă tem să-mi urmez sentimentele acestea, deoarece cred că voi ajunge prea slab ca să supraviețuiesc în lumea asta.”
Și încă o frază amuzantă pe final: „… oamenii care trăiesc ghidați de instinct sunt veseli, fericiți, iubitori, iar cei care trăiesc conduși de intelect sunt seci, certăreți.”
Am impresia că multe idei susținute de către Osho și adepții lui au fost enunțate doar de dragul de a șoca și a aduce senzație, nimic mai mult…