Poporul american a uimit întotdeauna prin sociabilitate și zâmbet. Există chiar și acea etichetă de „zâmbet american”, pe care nu oricine o poate afișa, însă care atât de mult înseamnă. Am întrebat-o pe Mariana Lozovanu, președinta Comunității Moldovenilor din Pheonix, Arizona, stabilită de aproape 7 ani în SUA, ce ar trebui să învățăm noi, moldovenii de la una dintre cele mai râvnite țări din lume.

Mariana Lozovanu, șefa diasporei din Arizona: „Îmi amintesc și acum lista de vise agățată pe dulapul din dormitor”

Despre o altă lume

SUA o altă lume, iar aici nu voi greși cu nimic: toți te salută și îți zâmbesc; tu îl lovești întâmplător în magazin – el își cere scuze; pot să cumpăr un cartof și nimeni nu o să-mi reproșeze de ce doar unul, dar o să mă și servească cu o banană sau cu o portocală gratis, care în rețelele de magazin Frys stau disponibile pentru copii. Dacă mi-am cumpărat un tablou și nu îmi place cum se asortează cu decorul îl duc imediat înapoi și îmi primesc banii fără discuții și iar cu scuzele lor că nu au putut să mă ajute să găsesc tabloul potrivit. E o întreagă lista care ar continuă să argumenteze de ce numesc eu SUA o altă „planeta” . În Republica Moldova, chiar dacă cuiva îi mergea bine, el o să zică că e rău, tare rău și toți îs răi și neamurile îs rele și toți invidiază. Prea mult negativism, iată de ce în țara noastră se trăiește așa cum se trăiește.

Ce ar putea împrumuta americanii de la Moldoveni?

Sistemul grădinițelor și educația preșcolarilor, care este la un nivel mult mai avansat în Republica Moldova poate fi lesne adaptat și în SUA;

Concediul de maternitate la americani variază între 6 și 12 săptămâni, ceea ce este absurd pentru o mamă venită din Moldova – să dea copilul la creșă la doar 3 luni!

Moldovenii au gust estetic mai dezvoltat și se îmbrăca frumos – americanii caută doar comoditate. Uneori mi-i dor de stilul clasic de acasă, asta și pentru că în SUA la multe companii se permite stilul casual.

mariana 1

Ce avem noi de învățat de la americani?

mariana 7Să zâmbim mai mult – oricui, în orice situație;

Să ne jeluim mai puțin;

Să fim pozitivi în viață, în abordări, în atitudine;

Să ne respectăm unul pe altul într-o discuție;

Să tratăm clienții ca persoane importante – datorită lor companiile fac bani;

Să fim mai credincioși și să ne rugăm mai mult – admir aici cum duminica familiile merg la biserică împreună, cu regularitate.

E frumos cum președintele SUA menționează în discursurile politice „God bless America”. Nu am auzit în Republica Moldova, oricât de credincios ar fi, să spună președintele: „Doamne, binecuvântează Moldova și poporul ei”.

Există o mândrie absurdă și o competiție nebună între moldoveni – lumea nu trăiește pentru sine ci vrea să copieze pe cineva. Nu vei vedea asta la un american.

Noi suntem mai sinceri, mai deștepți, mai pricepuți la toate – ne lipsește însă unitatea, încrederea în noi și credința.

„Sperăm că într-o zi cu soare Moldova va avea oameni cu astfel de valori și moldovenii nu se va mai împrăștia prin lume”, a mai adăugat Mariana Lozovanu.

Distribuie articolul: