Ce ar trebui să citești dacă ți-au plăcut anumite romane? Mai jos am câteva recomandări.

Dacă ți-a plăcut ,,Acolo unde cântă racii” de Delia Owens, citește ,,Să ucizi o pasăre cântătoare” de Harper Lee

Temele principale în ambele romane sunt prejudecățile, ignoranța și sărăcia. Fetița Scout (Să ucizi o pasăre cântătoare) și mica Kaya (Acolo unde cântă racii) descoperă, cu ochi inocenți de copii, cât de rea poate fi lumea. Însă, Scout are sprijinul tătălui său, care a devenit un model patern în literatură. Kaya e nevoită să trăiască singură, mama, surorile și frații ei au plecat de la tatăl violent și alcoolic. Ambele personaje sunt nevoite să lupte contra unii lumi ostile, care are la temelie indiferența și nepăsarea.

,,Să ucizi o pasăre cântătoare” pune accent pe rasismul din sudul SUA și concepția albilor cu privire la personale de culoare. Atticus Finch îi învață pe cei doi copii să-i înțeleagă pe cei din jur și să se pună în pielea lor. Kaya e nevoită să navigheze singură prin lume, să-și câștige existența, mlaștina fiindu-i cea mai bună prietenă, trăind primele experiențe erotice și primele dezamăgiri.

Ambele romane reflectă societatea americană și problemele acesteia.

Dacă ți-a plăcut ,,1984” de G. Orwell, atunci citește ,,Pilda semănătorului” de Octavia E. Butler

Nicio carte nu mi-a creat o stare de anxietate precum romanul Octaviei Butler. Aș vrea să o numesc distopie, dar evenimentele relatate sunt parcă o prezicere a viitorului sumbru care ne așteaptă. Distopia lui Orwell e o critică a regimurilor totalitariste, o pagină a trecutului. În ,,Pilda semănătorului”, corporațiile exploatează oamenii, unii dintre muncitori fiind chiar sclavi. Din cauza sărăciei, intrăm într-o lume dezumanizată, unde unicul scop e cel de a supraviețui. Din cauza ignoranței oamenilor, resursele naturale sunt limitate, iar ploaia e un fenomen extrem de rar. E o carte care ne lovește în față și ne spune: Aveți grijă de planetă că altfel veți muri de foame! Fiți atenți ce fac corporațiile, că altfel veți deveni sclavii lor.

Lauren Oya Olamina este protagonista operei, care trăiește într-un cartier, protejat de un zid.  Tatăl ei o învață să se apere contra oamenilor care nu au locuință și nici bani. Într-o noapte, cartierul ei este distrus și este nevoită să fugă cu câțiva supraviețuitori. Nu are un acoperiș deasupra casei, iar în jur e haos și dezordine. E o lume care îți provoacă repulsie, oamenii se omoară pentru o bucată de mâncare și bani, nu există empatie și ajutor social. Statul privește neputincios, doar cei foarte bogați se află în siguranță.

Nu, nu 1984 prezice viitorul, ci Pilda semănătorului!

Dacă ți-a plăcut ,,Alchimistul” de P. Coelho, citește ,,Siddharta” de Herman Hesse

Romanul scriitorului brazilian a prefăcut filozofia budistă într-un kitsch, răpindu-i profunzimea și înțelepciunea. Drumul inițiatic e mai bine conturat în ,,Siddharta”, unde protagonistul navighează prin labirintul interior, căutându-se pe sine. Ideile budiste nu sunt simplificate și transmit înțelepciune. Scopul călătoriei eroului principal e iluminarea spirituală, a ciobanului din ,,Alchimistul” e de a găsi o comoară. Cea mai de preț comoară pe care o avem e lumea noastră interioară.