Alimentația noastră are un impact direct asupra sănătății vaginului, oricât de ciudat ar sună acest lucru. pH-ul vaginal ar trebui să aibă valori cuprinse între 3,8 și 4,5, iar atunci când acesta se dezechilibrează, se creează mediul perfect pentru multiplicarea bacteriilor.

Vaginitele și infecțiile urinare pot apărea în urmă unor dezechilibre ale pH-ului vaginal. O igienă adecvată și vizitele regulate la medicul ginecolog sunt necesare pentru un vagin sănătos.

Hai să vedem ce alimente sunt recomandate pentru sănătatea vaginului, potrivit doc.ro

Merișoarele – Sunt adesea recomandate în tratarea infecțiilor urinare. Atâta merișoarele proaspete, cât și sucul natural de merișoare conțin antioxidanți și alți compuși care lupta împotriva infecțiilor.

Studiile făcute în domeniu arată că merișoarele sunt în mod deosebit eficiente în prevenirea infecțiilor urinare la femeile care au de-a face cu astfel de infecții recurente. Merișoarele sunt recomandate pentru sănătatea vaginală, întrucât conțîn compuși antibacterieni, dar și vitamine care fortifică sistemul imunitar.

Cartofii dulci – sunt în mod deosebit benefici în cazul femeilor care își doresc să rămână însărcinate, întrucât fortifică și protejează totodată pereții uterului.

Probioticele – alimentele bogate în probiotice precum chefirul, iaurtul sau varza murată sunt benefice și pentru sănătatea vaginală, nu numai pentru cea intestinală. Acest gen de alimente fermentate echilibrează pH-ul vaginal și combat infecțiile. De asemenea, probioticele sunt extrem de eficiente în prevenirea infecțiilor fungice precum cea care cauzează candidoza.

Nucile – conțin o concentrație mare de vitamina E, care fortifică musculatura vaginală. Acest lucru este în special benefic pentru femeile care urmează să nască natural. Mai mult decât atât, vitamina E contribuie la hidratarea membranei mucoase vaginale, mențînând-o umedă și prevenind uscăciunea vaginală. În această categorie intră și nucile pecan, dar și nucile caju.

Soia – fitoestrogenii care se regăsesc în soia sunt sănătoși pentru vagin, în special în cazul femeilor care au de-a face cu un nivel redus de estrogen – de pildă, femeile la care menopauza a debutat. Fitoestrogenii imită estrogenul natural din organism. Mai mult decât atât, aceștia combat uscăciunea vaginală.

Avocado – bogat în grăsimi sănătoase, vitamina B6 și potasiu, avocado sporește nivelul de estrogen din organism, fortifică pereții vaginali și contribuie și la creșterea libidoului.

Alimente bogate în acizi grași – acizii grași esențiali Omega 3 stimulează circulația sanguină și în zona vaginală. Aceștia combat și uscăciunea la nivelul vaginului, dar calmează și durerile menstruale.

Apă – consumul de apă este, de asemenea, foarte important pentru menținerea sănătății vaginale. Hidratarea este cea care permite vaginului să funcționeze normal, însă totodată să elimine toxinele și bacteriile care se pot acumula aici.

Usturoiul – datorită proprietăților sale antibacteriene, usturoiul poate fi folosit pentru combaterea infecțiilor fungice de la nivelul vaginului. Acesta trebuie să fie consumat crud pentru a fi eficient.

Alimente de evitat pentru menținerea sănătății vaginale

Există, de asemenea, și alimente care creează dezechilibre la nivel vaginal și favorizează infecțiile ori alte afecțiuni. Este vorba despre alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, procesate sau bogate în zaharuri.

Ce alte alimente sănătoase sunt recomandate (și) la menopauză

Somonul – Acesta, împreună cu alte tipuri de peste gras, conține cantități generoase de acizi grași Omega 3. Aceste grăsimi bune ajută în cazul uscăciunii vaginale, mai ales la femeile aflate la menopauza. Alte alimente care sunt bogate în Omega 3 sunt: uleiul de în, ouăle, nucile românești și boabele de soia.

Grăsimile de origine vegetală – Vorbim aici tot de acizi grași Omega 3, care ajută în ce privește circulația sângelui, pentru că un flux sangvin mai bun înseamnă un libidou mai bun. S-a demonstrat într-un studiu1 că acești acizi grași esențiali, precum și alte grăsimi bune care se găsesc în uleiul de cătină (acidul palmitoleic, acidul linoleic, acidul oleic și acidul palmitic), ajută în combaterea uscăciunii vaginale la femeile postmenopauzale.

Merele – Aceste fructe conțîn anumiți fitoestrogeni și antioxidanți care ajută la stimularea fluxului sanguin vaginal. Merele contribuie la o mai bună funcție sexuală și ajută la lubrifierea vaginului, potrivit unui studiu din 2014.

Acest studiu2 a sugerat că femeile care au mâncat un măr, odată pe zi, au avut o viață sexuală mai bună. Se crede că un fitoestrogen care se găsește în mere (floridzin sau floridzina) susține o mai bună funcție sexuală, încurajează excitația sexuală, lubrifierea vaginului și capacitatea de a avea orgasm.

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: