Dan Buettner, fondatorul platformei online Blue Zones, prezintă cinci alimente subestimate până acum, dar acre ar vaea o influență foarte pozitivă asupa sănătății noastre. Fiecare dintre aceste alimente are în spate argumente științifice, potrivit Mind Body Green.

Pâinea cu maia

„Pâinea cu maia este bogată nu doar în drojdie, ci și în lactobacili, iar în procesul de producție cea mai mare parte a glutenului este neutralizată”, explică Buettner. Studiile arată că acest proces poate ajută digestia – unele persoane cu sensibilitate la gluten se pot împacă mai bine cu o felie de pâine cu maia, întrucât fermentarea conduce la reducerea substanțială a glutenului.

„Nu știm exact de ce, dar când iei o masă vegetariană cu pâine cu maia, indexul glicemic al acelei mese scade”, arată expertul, adăugând că zaharurile din acele alimente sunt absorbite mai încet, iar corpul le poate folosi ca energie, în loc să le stocheze în organism.

Armurariul

Armurariul e un pic mai complicat dacă îl analizăm în contextul longevității. „Nu pot să va zic exact de ce, pot doar să spun doar că este puternic asociat cu vârstă de 100 de ani”, arată Buettner. Acesta spune că armurariul are capacitatea de a proteja ficatul și de a susține procesul natural de detoxifiere a organismului.

Ingredientul activ al armurariului, silimarina, este un flavonoid cu puternic efect antioxidant și antiinflamator. Unele cercetări au arătat că poate avea și efecte anticarcinogene.

Cafeaua turcească

Mulți experți în longevitate prețuiesc cafeaua, bogată în antioxidanți, al cărei consum regulat este asociat cu creșterea speranței de viață. Buettner explică de ce este importantă cafeaua turcească pentru o viață lungă: „Este măcinată foarte fin și apoi fiartă, iar procesul extrage acele uleiuri, polifenolii care sunt buni pentru inima.”

Potrivit cercetătorilor, această băutură are și beneficii pentru sistemul cardiovascular. Potrivit expertului citat, cafeaua este comună în Sardinia și în Nicoya (Costa Rica), două Zone Albastre în care locuitorii se bucură de longevitate. „Cred că este una dintre acele băuturi de care te poți bucură cu impunitate și este și bună pentru tine”, arată Buettner.

Avocado

În materie de longevitate, avocado are atuurile sale. Buettner îl consideră „frunctul magic” – bogat în acid oleic, o grăsime monosaturata foarte indicată pentru sănătatea inimii și a creierului. De fapt, potrivit unui studiu restrâns, publicat în jurnalul Nutrients, consumul zilnic de acid oleic poate contribui la protejarea funcțiilor cognitive ale persoanelor în vârstă.

În plus, avocado este un aliment versatil care poate fi adăugat în numeroase meniuri. „Eu îmi fac o supă minestrone în stil sardinian cu câteva boabe de fasole – foarte bogată în fibre, gustoasă și delicioasă. Tai și un avocado și îl adaug deasupra, îi da un gust delicios”, spune Buettner.

Avocado poate fi adăugat în smoothie-uri, deserturi, iar posibilitățile de folosire sunt nelimitate, scrie Mind Body Green.

Banane

Ai putea fi surprinsă de această opțiune, dar Buettner are o explicație justificată. „Cel mai bun aliment pentru longevitate este cel pe care-l mănânci”, spune el.

Bananele sunt unele dintre cele mai accesibile fructe. „Au propriul lor ambalaj și sunt bogate în fibre solubile. N-aș spune că e singurul fruct pe care ar trebui să-l mănânci, dar un bol plin cu fructe pe masa ta este mult mai bun decât un sandvici sau o pungă de cipsuri”, arată Buettner.

Expertul spune că „obișnuința este unul dintre cele mai importante elemente ale mâncatului sănătos” și recomandă să ai tot timpul la îndemână câteva banane (sau alt fruct pe care îl adori). În felul acesta e foarte probabil că vei mânca mai multe fructe, iar dacă printre ele se numără bananele, cu atât mai bine!

surse: andreearaicu.co/Mind Body Green.

Comandă alimente online pe linella.md.

 

Distribuie articolul: