Comisia pentru situaţii excepţionale a Guvernului de la Chişinău a aprobat o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din Republica Moldova: Primul în Moldova (Prime), RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV. E un atac asupra democrației și jurnalismului independent?  Evident că nu. Aceste posturi TV sunt un instrument al propagandei. Am analizat site-ul TV 6 și vă prezint mai jos concluziile mele.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) precizează că decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

TV 6: soldățeii Partidului ,,Șor”

Evident că o mulțime de articole critică decizia CSE. Într-un articol este citat Dodon care o acuză pe Maia Sandu că e dictator și ,,un killer al RM”, învinuind-o de toate relele din țara noastră.  TV 6 au ales să prezinte doar părerile jurnaliștilor și politicienilor care nu sunt de acord cu decizia. De asemenea, într-un articol anunță, cu mândrie, că TV 6 era printre cele mai urmărite posturi de televiziune. Într-un alt articol, se menționează că orheienii  sunt revoltați și că consideră acest fapt un atac asupra democrației.

Explorând site-ul, am observat că pun accent pe membrii Partidului ,,Șor”. Evident că deciziile care îl afectează pe Șor sunt dur criticate. Un exemplu este aplicarea legii Magnitsky.

Totuși, trebuie să recunosc, că au tehnici de manipulare destul de subtile. Se prezintă doar un punct de vedere, evident că se exagerează și lipsește pluralitatea de opinii.

Verdictul: Decizia e corectă. Un portal de știri trebuie să respecte codul deontologic și să nu fie portavoce a unui partid. 

Distribuie articolul: