Ieri, deputații PAS au aprobat modificările la Codul Electoral care interzic liderilor Partidului Șor să candideze la alegerile locale. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că aceasta a fost o temă importantă pentru ziua de ieri.

Modificările aduse Codului electoral prevăd clarificări privind persoanele care nu sunt eligibile ca candidați la alegeri. Aceste clarificări includ introducerea a patru criterii: candidații suspectați, inculpați sau acuzați de săvârșirea unor infracțiuni menționate de Curtea Constituțională în contextul declarării partidului lor ca fiind neconstituțional; persoanele excluse din alegeri anterioare din cauza încălcării principiului finanțării transparente, acest fapt fiind un argument distinct în declararea neconstituționalității partidului; cei vinovați de fapte care au dus la includerea lor în listele de sancțiuni internaționale ale organizațiilor internaționale sau statelor, acesta fiind un argument specific în hotărârea de declarare a neconstituționalității partidului.

Pentru a aplica aceste restricții, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală, împreună cu procuraturile specializate, vor furniza informații Comisiei Electorale Centrale cu privire la persoanele care îndeplinesc aceste criterii. Comisia Electorală Centrală va întocmi o listă a acestor persoane și o va comunica organelor electorale pentru a fi aplicată restricția în contextul înregistrării candidaților.

Legea de completare a Codului electoral permite, de asemenea, posibilitatea contestării la Curtea de Apel Chișinău a deciziilor administrative prin care se aplică aceste restricții.

Comisia pentru Situații Excepționale a interzis persoanelor care sunt subiecte ale dosarelor penale și care au stat la baza declarării neconstituționale a unei formațiuni politice să participe la alegerile din 5 noiembrie 2023.

Această decizie vine după ce Curtea Constituțională a anulat articolul care interzicea liderilor partidelor declarate neconstituționale să participe la alegeri, în urma deciziei CSE de a anula această interdicție pe o perioadă de 5 ani.

Distribuie articolul: