Cartofi gratinați cu broccoli și roșii cherry. O idee ușoară pentru un prânz sănătos!

Rețetă de Cartofi gratinați cu broccoli și roșii cherry

Rețeta delicioasă, absolut minunata, se prepară în doar 6 pași simpli!

Ingrediente

 • 550 g de broccoli
 • 7 cartofi fierți în coajă
 • 150 g de morcovi
 • 150 g roșii cherry
 • 150 g de șuncă presată
 • 150 g de cașcaval ras
 • 150 g de smântână
 • 100 g de unt
 • Sare
 • piper negru măcinat

ingrediente pentru sosul alb

 • 100 g de unt
 • 100 g de făină
 • Sare
 • piper negru măcinat
 • Nucșoară
 • 550 ml de lapte

Înainte de a începe prepararea acestuia, trebuie să menționăm că această cantitate de ingrediente este utilizată pentru aproximativ 4 persoane, motiv pentru care, dacă vă doriți să obțineți o cantitate mai mare, este nevoie să dublați sau chiar să triplați ingredientele menționate.

Mod de preparare

 1. În primul și în primul rând, pentru această delicioasă rețetă, ne vom ocupa de pregătirea legumelor, iar mai apoi vom pregăti și sosul nostru bechamel. Așadar, tot ce trebuie să facem, este să luăm o oală de dimensiuni mai mari în care vom pune la fiert cartofii noștri, direct în coajă, după ce i-am spălat puțin în prealabil, și așteptăm să dea în clocot.
 2. În momentul în care aceștia au dat în clocot, îi vom lăsa pe foc timp de aproximativ 30 de minute, verificând din când în când cu ajutorul unei furculițe, dacă aceștia sunt îndeajuns de fierți. În momentul în care s-au fiert îndeajuns de mult, îi vom scoate din apa din oală, vom clăti cu apă rece, iar ulterior îi vom curăța de coajă și îi vom tăia în rondele.
 3. Tot acum vom pregăti și șunca noastră, pe care trebuie să o tăiem în felii subțiri, felii pe care ulterior le vom așeza într-o farfurie de o parte.

  Ulterior, vom rade și cașcavalul nostru, în funcție de preferințe, fie pe răzătoarea cu găuri mici sau fie pe răzătoarea cu găuri mari, direct într-un bol. Morcovii se spală și ei foarte bine, se îndepărtează coaja și se feliază în rondele subțiri. Bineînțeles că nu trebuie să uităm nici de buchetele noastre de brocolli, pe care le vom desface, de la care vom îndepărta și tijele și le vom așeza pe toate într-un bol de dimensiuni mai mari.

 4. Roșiile cherry le putem lăsa întregi sau le putem tăia în jumătăți, în funcție de preferințe.
 5. Acum ne vom ocupa și de pregătirea sosului bechamel. Așadar, tot ce trebuie să facem este să luăm o oală de dimensiuni potrivite, în care vom pune la topit, pentru început, untul, iar odată ce s-a topit vom adăuga în oală și toată cantitatea de făină, dar și un praf de sare, în funcție de gust, amestecând din când în când. Atenție însă! Pasta albă obținută din aceste ingrediente trebuie să sfârâie puțin pe foc, și în niciun caz să se rumenească. Treptat, o vom stinge adăugând lapte, puțin călduț, și vom amesteca din ce în ce mai repede pentru a desface eventualele cocoloașe formate. Imediat apoi, vom lăsa conținutul să fiarbă timp de aproximativ 10
 6. minute, la foc mic. După acest interval de timp vom adăuga și sare și piper negru măcinat, după gust, iar în cele din urmă și smântâna, amestecând pentru ca toate ingredientele să fie uniforme.
 7. Acum că am terminat de pregătit sosul nostru, trebuie să pregătim și toate legumele pentru cuptor. Așadar, vom tăia tijele de broccoli în cubulețe și le vom sota, într-o oală de dimensiuni potrivite, alături de puțin unt și puțină apă. Acestea nu trebuie să stea la fel mai mult de 5 minute, iar după acest timp, le vom lua de pe foc și le vom lăsa deoparte să se răcească.
 8. A venit momentul să preîncălzim și cuptorul nostru la o temperatură de 170°C și să pregătim totodată și un vas termorezistent, pe care îl vom unge cu puțin unt. Acum putem asambla totodată și preparatul nostru, așadar vom forma din rondelele de cartofi fierți, un prim strat, peste care vom presăra puțină sare, ulterior vom așeza și un strat de morcov, alături de tijele de broccoli și de buchețele, de feliile de șuncă, dar și de roșiile cherry. Sosul alb pregătit anterior se va turna peste toate aceste ingrediente, astfel încât să ajungă pe toată suprafața lor, deasupra presărând și cașcavalul ras în prealabil.
 9. Vasul termorezistent se va introduce în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 40 de minute, sau până când vom observa că deasupra este rumenit foarte frumos, așa cum ne dorim. După acest interval de timp, vom scoate vasul din cuptor, vom lăsa puțin să se răcească, iar rețeta de astăzi este gata de servit.

 

Distribuie articolul: