Despre antioxidanți citești în mai orice articol referitor la sănătate sau frumusețe, dar ce sunt aceștia de fapt? Și mai ales, care dintre ei, pentru că termenul apare de cele mai multe ori în combinație cu Vitamina C, deși nu este singurul compus cu proprietăți antioxidante? O să clarificăm asta chiar acum.

Atunci când te expui la soare, poluare, vreme rece, organismul tău este predispus unor compuși dăunători, numiți radicali liberi. Acești dușmani se leagă de fiecare atom sănătos din corpul tău, deteriorându-i, înlesnind astfel instalarea problemelor pielii (iritații, riduri, aspect tern). Aici intră în scenă antioxidanții – niște molecule aflate în prima linie de apărare pentru neutralizarea radicalilor liberi. Corpul nostru are propriile sale sisteme de apărare antioxidante (glutationul antioxidant celular) pentru a ține sub control radicalii liberi, dar aportul din surse externe e mai mult decât binevenit. Antioxidanții se regăsesc și în alimente, în special în fructe, legume și alte alimente integrale pe bază de plante, dar și în suplimente alimentare. 

Vitaminele C și E sunt cei mai importanți antioxidanți pentru organismul nostru, nu doar pentru piele. Fructele de pădure, ceaiul verde/alb , cafeaua și ciocolata neagră sunt renumite ca surse bune de antioxidanți, dar și produsele din carne și peștele conțin o cantitate notabilă. În principiu, o alimentație echilibrată asigură un aport suficient de antioxidanți, nefiind necesară suplimentarea din alte surse. De altfel, e important de reținut faptul că aportul excesiv de antioxidanți izolați poate avea chiar efecte toxice și poate chiar să favorizeze (mai degrabă decât să prevină) daunele oxidative – un fenomen numit „paradoxul antioxidant”.

Vitamina C, antioxidant vedetă

Dacă nu folosești zilnic un produs cu factor de protecție solară, ultravioletele penetrează pielea, iar radicalii liberi distrug colagenul și elastina, în timp ce melanocitele cresc producția de pigment. Astfel, apar linii fine, riduri și pete maronii. Dar protecția nu este întotdeauna suficientă. Vitamina C mărește însă factorul de protecție propriu pielii, estompează petele și stimulează colagenul. Foarte important, Vitamina C este instabilă dacă nu este asociată cu vitamina E, un detaliu pe care nu mulți dintre noi îl luăm în seamă.

Vitamina E!

Nu numai că neutralizează radicalii liberi, vitamina E ajută și la susținerea membranelor celulare, refăcând bariera pielii, prima linie de apărare în prevenirea deshidratării. Atunci când pielea este expusă la temperaturi foarte joase (fie că practici ski-ul sau alergi în zorii zilei), în organism are loc o reacție naturală, care creează radicali liberi ce pot ataca bariera de umezeală a pielii. De aceea, este important să intervii din exterior, folosind un serum sau o cremă cu vitamina E.

Curcuminoizii, regăsiți în turmeric și oleocantalul găsit în uleiul de măsline extravirgin, sunt antioxidanți puternici, care au și efect antiinflamator.

Flavonoizii de la ora 5

Când locuiești într-un oraș mare, ești obișnuită cu traficul intens de pe străzi? Și cu poluarea care vine la pachet cu acesta. Gazele de oxid nitric pe care mașinile îl produc. alături de „amicii” radicali liberi, oxidul nitric dăunează ADN-ului pielii, făcând-o aspră și sensibilă. Pentru a combate aceste efecte, cei mai indicați antioxidanți sunt flavonoizii, regăsiți în ceaiul verde sau alb. Atunci când sunt aplicate pe piele, ceaiurile neutralizează radicalii liberi înainte ca aceștia să penetreze și să facă rău, ceea ce-i califică drept cei mai puternici antioxidanți cu putință.

Sulphoraphane

Consumul de alcool pune la grea încercare ficatul, iar pe măsură ce acesta metabolizează alcoolul, se produc inflamații, creând în același timp radicali liberi ce duc la deshidratare și provoacă spargerea vaselor de sânge. Iar lipsa odihnei agravează situația, dacă pielea ta nu are răgazul necesar să se refacă prin somn. Sulforaphane este un antioxidant care se găsește în broccoli și stimulează sistemul natural antioxidant al corpului, având proprietăți anti-inflamatoare și detoxifiante.

Distribuie articolul: