Termenul de „stres” a fost introdus de Hans Selye în anul 1937. Baban definește stresul ca fiind un fenomen psihosocial complex ce decurge din confruntarea persoanei cu cerințe, sarcini, situații, care sunt percepute ca fiind dificile, dureroase sau de mare importanță pentru persoana respective.

Probabil mulți cred că „stresul” poate fi clasificat după nivelul său de gravitate, cum ar fi un stres mic (ex: pierderea unei programări) sau mare (ex: pierderea jobului), însă adevărul este că o asemenea delimitare, creierul nostru nu cunoaște. Indiferent de gravitatea problemei apărute, organismul nostru elimină aceeași cantitate de hormoni ai stresului.

Stresul la bărbați VS stresul la femei

Reacția bărbaților la stres este cu totul diferită decât a femeilor. Bărbații sunt stresați, de obicei, din cauza că nu reușesc să-și atingă anumite scopuri, iar acesta se manifestă prin retragerea în liniște și căutarea unei soluții pentru problemele apărute, ei nu-și exteriorizează emoțiile așa precum femeile. Femeile însă, încearcă să-și soluționeze problemele care cauzează stresul prin comunicare, adică prin exteriorizarea emoțiilor.

Din cauza percepției diferite a stresului, pentru a evita o ceartă în cuplu, se recomandă ca femeia să-i comunice partenerului său că ea are nevoie doar de a fi ascultată pentru a se elibera de stres, iar bărbatul să-i explice partenerei sale că are nevoie de un refugiu în liniște pentru a depăși stresul.

Consecințele stresului

Pentru a evita stresul, dar și factorii ce duc la apariția lui, trebuie să lucrăm asupra noastră, să pregătim creierul de un eventual eveniment neplăcut ce ar urma să se întâmple, anticipând stresul.

Un stres care nu este eliberat, duce la îmbolnăvire, de aceea este foarte important să găsim soluția optimală ca să exteriorizăm aceste emoții negative din organismul nostru.

Sursă: romanialibera.ro

Este un lucru știut că stresul poate afecta organul care este cel mai sensibil, iată câteva boli care pot fi cauzate de stres:

– Boli cardiace
– Boli ale sistemului digestiv
– Boli ale sistemului reproductiv
– Diabet zaharat
– Alzheimer
– Cancer
– Tulburări psihice
– Boli ale pielii (dermatită atopică, psoriazis etc.)
– Boli ale ficatului

Ce trebuie să facem pentru a reduce la minim stresul:

– Să acceptăm oamenii din jurul nostru
– Să nu avem așteptări de la oameni sau lucruri
– Să acceptăm anumite situații așa cum sunt ele
– Să conștientizăm că schimbarea unor lucruri nu ne stau în putință
– Să găsim soluționarea pentru stres perfectă pentru noi: exteriorizarea emoțiilor sau refugiul în liniște

Autoare: Doina Cojocaru, stagiară