Grepfrutul este un fruct din familia citricelor, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Este gustos și răcoritor, însă are și unele contraindicații. Când să nu mâncăm grepfruit.

Probabil ai observat că pe prospectul unor medicamente este recomandată evitarea consumului de grepfrut în timpul tratamentului. Motivul este acela că anumite substanțe din grepfrut interacționează cu medicamentele și le reduce efectul.

Cum interacționează grepfrutul cu medicamentele?

Medicamentele sunt procesate în ficat și intestinul subțire de un grup de proteine enzime numite citocrom P450. Aceste enzime descompun medicamentele și reduc nivelul lor din sânge.

Grepfrutul și alte fructe din familia sa, precum portocalele amare (cunoscute și ca portocale de Sevilia), pomelo, tangerine sau mineole, conțin o clasă de substanțe chimice numite furanocumarine.

Furanocumarinele afectează funcția normală a enzimelor care procesează medicamentele în organism.
Studiile au arătat că grepfrutul poate crește nivelul din sânge a peste 85 de medicamente.

Încetinind procesul prin care enzimele descompun medicamentele în ficat și intestine, grepfrutul poate să amplifice efectele secundare ale acestor medicamente, potrivit studiilor citate de healthline.com.

Când să nu mâncăm grepfrut: atunci când urmăm un tratament

Având efectele enumerate mai sus, grepfrutul nu ar trebui consumat atunci când urmezi un tratament. Citește cu atenție prospectele medicamentelor pe care le iei și întreabă medicul dacă poți consuma grepfrut în timpul tratamentului.

Dacă tratamentul este de scurtă durată, este de preferat să eviți complet consumul de grepfrut pe toată durata lui. dar dacă ai un tratament de lungă durată, atunci este bine să afli dacă ar trebui sau nu să renunți la consumul de grepfrut sau suc de grepfrut.

Este de reținut că nu e nevoie de o cantitate mare de grepfrut pentru ca enzimele ce descompun medicamentele în corp să fie afectate. Un singur grepfrut sau un pahar de suc de grepfrut sunt suficiente pentru a influența efectul medicamentelor în organism. Iar aceste efecte durează până la trei zile.

Când să nu mâncăm grepfrut: pe stomacul gol

Fructele acide, așa cum sunt citricile, nu ar trebui consumate pe stomacul gol, la prima oră a dimineții.

Acestea pot accentua durerile de stomac în cazul în care te confrunți cu afecțiuni gastrice.

De aceea ar trebui să eviți dieta pe bază de grepfrut, care presupune consumarea mai multor fructe de grepfrut de-a lungul zilei. Este o dietă restrictivă, ce poate avea efecte negative asupra sănătății. Cele mai sănătoase și eficiente diete sunt cele echilibrate, care oferă toți nutrienții necesari organismului. Un exemplu este dieta mediteraneană, desemnată ani la rând de către specialiști drept cea mai eficientă și sănătoasă dietă.

Sursa: eva.ro

Distribuie articolul: