Prunele au un aport caloric redus și totodată, sunt extrem de bogate în nutrienți valoroși. Mai mult decât atât, prunele nu îți cresc nivelul de glucoză din sânge, ceea ce înseamnă că sunt o gustare ideală, mai ales dacă ești la dietă.

Prunele sunt deja prezente în piețe și sunt printre fructele noastre preferate. Însă știi exact ce beneficii au pentru sănătate? Iată principalele 8 motive pentru care ar trebui sa mănânci cât mai multe prune proaspete, potrivit doc.ro.

1. Una sau doua prune (aproximativ 70 de grame) îți asigura 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din cel de vitamina K, 4% din cupru, 4% din fibre și 3% din potasiu.

2. Prunele pot reduce riscul de infarct și reduc tensiunea arterială, datorită conținutului de potasiu. O prună de mărime medie conține peste 100 mg de potasiu.

3. Prunele conțin antocianine (antioxidanți naturali), care le oferă pigmentul roșu-violet. Acești antioxidanți distrug radicalii liberi și protejează împotriva cancerului.

4. Prunele conțin fibre, ceea ce înseamnă că susțin o digestie sănătoasă. Combină o prună tăiată bucățele cu un iaurt grecesc și cu o linguriță de fulgi de ovăz și ai micul dejun perfect pentru sistemul tău digestiv, care combate eficient constipația!

5. Pot ajuta pacienții cu diabet, fiindcă au capacitatea de a normaliza nivelul de glucoza din sânge. Substanțele active din prune pot întârzia absorbția glucozei după o masa. În plus, fibrele solubile au și ele efecte benefice asupra sensibilității insulinei.

6. Prunele, chiar și în varianta uscată, pot îmbunătăți sănătatea oaselor. Un studiu realizat pe femei aflate la menopauza a indicat o creștere a densității osoase în cazul femeilor care consumau multe prune.

7. În cazul persoanelor care consumă 3-4 prune pe zi, s-a observat o îmbunătățire a memoriei, ca urmare a reducerii radicalilor liberi care afectează acest proces.

8. Prunele susțin absorbția fierului în organism datorită conținutului de vitamina C. Astfel, se dovedesc utile atât în tratarea anemiilor, cât și în îmbunătățirea sistemului imunitar.

Cum să selectezi, să depozitezi și să consumi prunele

O prună bine coaptă are o textură fermă, însă se simte ușor moale la atingerea cu buricul degetului. Poți alege prunele mai ferme întrucât în câteva zile se vor coace. Nu cumpăra niciodată prune foarte moi întrucât se vor strica extrem de repede.

Prunele pot fi depozitate în frigider dacă vrei sa le oprești procesul de coacere sau în fructiera, la temperatura camerei, daca vrei să se mai coacă puțin.

Ideal este să consumi pruna când este coaptă în totalitate, întrucât atunci atinge concentrația maximă de antioxidanți.

Înainte de consum, spală prunele cu apa rece. Coaja conține o serie de fibre și antioxidanți, de aceea este recomandat ca prunele să fie consumate cu tot cu coajă.

În ceea ce privește consumul, prunele pot fi mâncate ca atare, pe post de gustare, dar și sub forma de compot, gem sau în diverse preparate și deserturi gustoase.

Dacă vrei să folosești prunele în rețete de deserturi și dorești să le îndepărtezi coaja, iată un truc eficient care va ușura acest proces: opărește prunele în apă clocotită timp de maximum 30 de secunde, apoi pune-le sub un jet de apă rece. Vei observa că îndepărtarea cojilor va fi extrem de rapidă după ce supui prunele acestui proces.

Contraindicații prune

Prunele sunt bogate în conținutul de oxalați, care se pot acumula ți cristaliza – asta înseamnă ca e indicat să fie evitate de persoanele care au probleme renale sau la nivelul vezicii biliare. Pietrele la rinichi sunt favorizate de consumul de prune.

Sursa: doc.ro