Orice femeie care este pasionată de îngrijirea tenului a auzit, măcar o dată, despre retinol. Acest ingredient are efecte dovedite asupra pielii și se găsește în diferite concentrații, atât în creme cât și în seruri. Ce este retinolul și cum se folosește, pentru a beneficia la maximum de proprietățile lui. Când este contraindicat.

Retinolul este un derivat al vitaminei A, foarte popular în industria cosmetică. Deși există mai multe produse care conțin vitamina A, sub o formă sau alta, retinolul este cel mai cunoscut ingredient folosit pentru a diminua efectele îmbătrânirii pielii, dar și alte probleme.

Vitamina A are rol antioxidant și anti-aging, iar efectele sale asupra pielii sunt dovedite. Aceasta ajută la diminuarea ridurilor fine, la reducerea petelor pigmentare și a semnelor lăsate de acnee și stimulează producția de colagen. Această vitamină nu acționează direct pe piele, ci are nevoie să treacă printr-un proces de metabolizare pentru a-și face efectul. Altfel spus, ea trebuie să fie sub formă de acizi retinoici, pentru a avea efect.

Există două tipuri de retinoizi: naturali (derivați direct din vitamina A) și sintetici, adică produși în laborator. Și unii, și ceilalți, se găsesc în diferite concentrații în creme și serumuri care se aplică seara pe ten. Unii pot fi cumpărați fără prescripție medicală, în timp ce pentru alții mai puternici este nevoie de rețetă.

Cum introducem retinolul în rutina de îngrijire a tenului

Fiind un ingredient activ puternic, retinolul trebuie introdus treptat în rutina de îngrijire. Dacă nu ai mai folosit produse cu vitamina A până acum, este recomandat să începi cu o cremă sau un ser cu o concentrație mică de retinol. Acesta se va aplica la început o dată sau de două ori pe săptămână, seara. Treptat, poți mări frecvența și poți folosi produse cu retinol o dată la două zile, spun specialiștii în îngrijirea tenului.

Fiind un ingredient puternic, retinolul poate avea efecte adverse pe ten. De aceea, este recomandat să te înarmezi cu multă răbdare și să introduci acest activ în rutină treptat. Retinolul poate usca pielea, dar poate duce și la înrăutățirea unor probleme ale tenului, la început. Este posibil ca în primele săptămâni de utilizare să apară așa-numitul purging sau pielea să fie mai sensibilă și mai iritată.

Protecția solară, obligatorie când folosești retinol

Retinolul și derivații de vitamina A sunt ingrediente fotosensibilizatoare. Acest lucru înseamnă că trebuie să fie aplicate seara și nu în rutina de dimineață. De asemenea, dacă folosești retinol, este obligatoriu să utilizezi cremă cu factor de protecție solară pe timpul zilei, indiferent de anotimp. În caz contrar, pot apărea pete pigmentare pe ten.

Ține cont că retinolul este un exfoliant chimic, deci acționează în profunzimea pielii. Dacă produce iritații, oprește folosirea sau alege o concentrație mai mică. De asemenea, nu este recomandat să îl folosești în vacanțe, când schimbările de temperatură sau climă pot face pielea mai sensibilă.

Retinol – contraindicații

Acest ingredient, precum și alte tipuri de retinoizi sunt interzise în timpul sarcinii, precum și pe perioada alăptării. Dacă ai dubii cu privire la utilizarea acestor ingrediente, este recomandat să te consulți cu un medic dermatolog.