O plimbare prin Ribadesella, orașul din estul Asturiei renumit pentru coborârea cu cano. Rară este ziua în care Sella, râul care face ultima curbă în Ribadesella, înainte de a se revarsa în mare, nu se trezește presărat cu canoe în diferite puncte de-a lungul traseului său. Rara este ziua in care nu vezi canoisti care isi exerseaza bratele, fie in zilele cele mai friguroase cât și pe ploi torentiale.

Ribadesella este Ribadesella tocmai din cauza acestei imagini. Este inteles. Canotajul, care a luat naștere în 1930 ca o simplă activitate de agrement, dă astăzi naștere în acest oraș la una dintre cele mai importante competiții de pe planetă desfășurate în cursul unui râu. De aceea ștampila sportivilor săi va marca acest loc pentru totdeauna.

Descent of the Sella (sau Les Piragües în asturiană) are loc în prima sâmbătă din august și constă într-o cursă de canoe între Arriondas și Ribadesella, peste 20 de kilometri plini de repezi, curbe și schimbări de nivel. Până acum partea de sport. Pentru că este și o adevărată petrecere, declarată de Interes Turistic Internațional, cu o mare sărbătoare populară, muzică live, baruri în mijlocul străzii și multă distracție.

Anul acesta are loc un eveniment important: este revenirea în stil a petrecerii, după oprirea provocată de pandemie în ultimele două ediții. Evenimentul a fost întrerupt și a îndepărtat entuziasmul festivităților.

Vederi frumoase
Întoarcerea lui vara este așteptată cu mare neliniște și așteptare în acest oraș frumos, cuibarit între Llanes și Caravia și bucurat de privilegiul de a fi punctul în care marea, râul și munții se întâlnesc. Cantabricul înfuriat, râul de canoe și abruptul Picos de Europa care tăia orizontul.

Anul acesta are loc un eveniment important: este revenirea în stil a petrecerii, după oprirea provocată de pandemie în ultimele două ediții. Evenimentul a fost întrerupt și a îndepărtat entuziasmul festivităților.

O poză deosebit de frumoasă din vârful Muntelui Corberu, la poalele Ermitei de la Guía, unde orașul pare minuscul. Trebuie să coborâți mai târziu pentru a face plimbări la nivelul străzii și a verifica că este, totuși, grozav în multe surprize.

Plimbări aristocratice
Dacă timpul este scurt, te poți plimba de-a lungul plajelor sale, chiar lângă mare. Cel al Turnului de veghe, la care se accesează din zona urbană, și cel al Santa Marina, sufletul orașului. Dar dacă nu, poți face plimbări frumoase în toată zona urbană.

Unul dintre ele este Paseo de la Grúa, unde găsim ceea ce s-a numit Traseul Istoric, un fel de muzeu în aer liber care, cu desenele marelui caricaturist Antonio Mingote și scenariul scriitorului local, Toni Silva, portretizează momentele cruciale ale consiliului. Această poveste drăguță, inaugurată în 2007, este formată din șase picturi murale mari ceramice în tonuri de albastru și sepia.

Conace orbitoare
O altă promenadă este cea numită Prințesa Letizia în cinstea actualei regine, care și-a petrecut verile copilăriei în acest oraș. Iată succesiunea impresionantă a palatelor din secolul al XIX-lea, care sunt moștenirea când Golful Biscaya era balnearul aristocrației.

Dintre noi toți, preferăm Villa Rosario, expresia maximă a arhitecturii indiene: turnuri asimetrice, acoperișuri din țiglă vitrificată în formă de solzi și o fațadă la fel de albastră precum marea pe care o dă cu vedere.

Construit în 1914 de Antonio Quesada, un magazin de tutun care își făcuse avere în Cuba, astăzi nu este doar cel mai elegant hotel din Ribadesella, ci găzduiește și unul dintre cele mai căutate restaurante ale momentului: Ayalga, proiectat de bucătarul Marcos. Granda și deținătoare a unei stele Michelin.