Este încă foarte devreme, dar ziua lui Vladimir Mattern a început demult. În ultimii opt ani viața sa a fost o continuă perindare între schițele geologice și traseele acvatice. Odată cu primul caiac cumpărat, destinul lui a luat o altă turnură și l-a transformat dintr-un tânăr liniștit, într-un aventurier dornic de noi și noi experiențe.

„M-am îndrăgostit de acest sport și am încercat să-l transform într-o pasiune. Când am luat pentru prima dată vâslele în mâini, am știut că aici va fi nevoie de disciplină. La început nu mi-am pus prea mari speranțe și nu am tins spre performanțe. După fiecare ieșire pe Nistru reveneam acasă tot mai mulțumit, și am înțeles că starea de bine este un lux pe care datorită caiacului pot să mi-l permit oricând vreau”, spune Vladimir.

Își îndreaptă spatele și respiră adânc aerul răcăros de octombrie. Profită la maxim de fiecare moment în care vremea de afară încă îi permite să plutească pe ape. Natura îi este cel mai bun sfetnic și spune că anume în sânul ei își găsește liniștea, dar și inspirația de care are nevoie:

„Natura este perfectă. Toate lucrările ei sunt perfecte. Chiar și ceea ce nouă ni se pare greșit, negândit până la capăt, este doar o altă formă a perfecțiunii. De când vâslesc pe ape am învățat un lucru care mă ajută și în meserie, dar și în viață: totul depinde de tine, de cum știi tu să vezi frumusețea din jur”.

La început Vladimir Mattern își plimba pe Nistru doar prietenii cei mai apropiați. Era modul lor de a-și petrece zilele libere. Cu timpul, a decis să-și ducă pasiunea la un alt nivel și a început să organizeze excursii acvatice pentru cei care, la fel ca și el, erau în căutarea liniștii.

„Mi-a dat încredere în forțele proprii faptul că reușesc să adun oamenii în jurul meu și să-i fac măcar pentru câteva ore să uite de probleme. Pentru că  asta este inevitabil: când ajungi pe apă, lumea de la mal parcă rămâne undeva în urmă, iar tu te detașezi și te contopești cu natura. Este o senzație care cu greu poate fi descrisă prin cuvinte”, explică tânărul.

Recunoaște că o asemenea pasiune este destul de costisitoare, dar spune că nu ar renunța pentru nimic în lume la oaza de relaxare pe care o capătă odată cu fiecare evadare. Mai mult, cu fiecare an care trece, planurile sale cresc și ele:

„Îmi propun să organizez excursii în afara țării. Am vizitat recent Montenegro și cred că este un loc perfect pentru asemenea gen de activități. Și România este foarte frumoasă, iar de pe ape peisajele se văd diferit. Cred că nimic în viață nu este întâmplător, de aceea vreau neapărat să-mi cresc și să-mi dezvolt abilitățile din acest domeniu”.

Zâmbește. Până nu demult toate detaliile organizatorice era responsabilitatea lui. Atunci când și-a întâlnit soția, a întâlnit nu  doar iubirea ci și acel sprijin de care avea atâta nevoie pentru a reuși.

Continuarea o poți citi pe AGORA.md

Distribuie articolul: