Chiar dacă nu poți merge la o patiserie pentru un desert de 5 stele, patiseria vine la tine acasă. Îți propunem un tandem dintre ciocolată neagră și gustul dulce acrișor de portocale. Tot ce trebuie să faci este să îmbraci șorțul de bucătărie și să urmărești pașii de mai jos.

Ingrediente

pentru blat:

  • 200g ciocolată amăruie (60-70& cacao)
  • 150g unt
  • 3 linguri cacao
  • 200g zahăr
  • 0,5 linguriță esență de vanilie
  • 3 ouă mari
  • 100g faină
  • 0,5 linguriță praf de copt
  • 0,5 linguriță sare

pentru crema de portocale:

  • 6 gălbenușuri
  • 150g zahăr
  • coaja de la o portocală
  • 100g suc de portocale
  • 100g unt
  • 0,25 linguriță sare

Mod de preparare

Blatul de ciocolată:

  1. Topim untul și ciocolata pe aburi la foc mic, amestecând des, până vom avea o cremă lucioasă și numai bună de gustat.
  2. Lăsăm să se răcească pentru câteva minute și adăugăm zahărul și praful de cacao.
  3. Amestecăm bine cu telul pentru a obține o masă omogenă. Nu este nevoie de mixer pentru această rețetă.
  4. Adăugăm ouăle unul câte unul și nu uităm să amestecăm după fiecare.
  5. La final punem făina cernută împreună cu sarea, praful de copt și esența de vanilie.
  6. Turnăm compoziția în tava unsă cu unt și o nivelăm cu o spatulă, apoi o dăm la cuptorul încălzit (180 °C) pentru 25-30 minute.

Crema de portocale:

  1. Coaja de portocală o amestecăm bine cu zahărul.
  2. Într-o crăticioară punem gălbenușurile, zahărul cu coaja de portocală, sucul de portocală și sarea.
  3. Fierbem masa obținută la foc mic, până când avem o cremă densă.
  4. Am scos-o de pe foc și o amestecăm câteva clipe pentru a se răci, și ca cireașa de pe tort, la final adăugăm untul la temperatura camerei, pentru a avea o structură catifelată și moale.

Servim cu drag blatul de ciocolată cu o lingură bună de cremă de portocale! Poftă bună!

Autor: Roxana Onici, stagiară