Nadejda Banari aree 28 de ani și s-a născut cu o problemă la coloană, astfel, toată viața s-a deplasat în scaunul rulant, problema cea mare fiind mereu lipsa unei rampe de acces în bloc, pentru care femeia luptă cu autoritățile locale și astăzi. Acest lucru însă nu i-a știrbit din dragostea pentru frumos, ci din contră, o motivează să se dezvolte și să învețe lucruri și tehnici noi. Pe când avea 14 ani și-a descoperit pasiunea pentru broderie manuală. Aflați-i povestea din articol.

Activitatea de bază a Nadejdei o constituie broderia manuală. Aceasta activează în cadrul unui atelier unde se confecționează articole vestimentare în stil național.

„Dragostea mea pentru broderie a început la vârsta de 14 ani. Frecventam un centru de zi si acolo am început a confecționa felicitări cu baza de broderie și așa am început a îndrăgi această artă. Totodată, managerul centrului văzând dragostea mea pentru lucrul manual mi-a recomandat să încerc să brodez și altceva. Așa am ajuns sa brodez si pe pânza din care se confecționează iile. Activez acolo deja de mai mult de 10 ani”, ne povestește meșterița.

Dacă de materialele pentru broderia pe pânză se ocupă cei de la atelier, ce ține de lucrările personale, atunci Nadejda le procură din magazinele specializate. Acest lucru este dificil, deoarece femeia nu poate ieși din casă oricând și-ar dori sau are nevoie.

„Brodez ii naționale, pe panză, cu ață în cruciulițe, tablouri și icoane cu mărgele și mai nou broșe. Sunt lucruri deoasebite, deoarece nu se găsesc la orice colț. Consider că este frumos să păstrăm tradiția, deoarece nu are nimeni ce avem noi și ar fi păcat să se piardă”, mai dezvăluie hand-made artista.

 

Nadejda și-a expus lucrările în cadrul câtorva yard-sale, dar în mare parte, își vinde produsele în mediul online. Femeia este modestă și consideră că mai are multe de învățat în arta broderiei și că mereu este loc de mai bine.

 

Pe lângă trotuarele cu gropi și borduri înalte, unitățile de transport public neadaptat, rampele de acces în unele instituții care lipsesc cu desăvârșire sau care sunt mult prea abrute și construite de formă, Nadejda se confruntă cu o mare problemă de deplasare chiar începând de acasă. Întrucât în blocul căminului, de pe strada Constantin Brâncuși 148, scara 1, lipsește o rampă de acces, femeia este nevoită să treacă 9 trepte cu scaunul rulant:

„Ies de maxim 2-3 ori pe săptămână. În mare parte mă ajută doar mama, cu ea locuiesc. Ea nu mai este în forță să mă coboare și să mă urce. Foarte rar, mă ajută câte un vecin. Dacă mama se simte rău, pot să nu ies și cu lunile din casă”.

Nadejda ne-a mai povestit că de mai mulți ani, încearcă să se înțeleagă cu autoritățile și să obțină semnăturile pentru a putea instala o rampă de acces în fața scării blocului în care locuiește.

„Acum doi ani, am apelat la primarul interimar să mă ajute. Am strâns actele necesare și aveam nevoie doar de actul cu permisiunea de fi instalată rampa de acces în locul în care aveam nevoie. Inițial nu voiau să mi-l dea, motivând că ceea ce doream nu era legal, deși era legal, după standarde, așa încât să pot folosi singură rampa de acces. Mai apoi, până au decis să-mi elibereze actul, primarul interimar a fost scos din funcție și s-au anulat toate formalitățile, motivând că vin alegerile și că trebuie să apelez după acestea. Okay, am așteptat…

S-a ales primarul, am apelat deja la el. Din nou acte, proiect nou, etc. Actul de permisiune l-am primit, iar acum deja sunt blocată, deoarece proiectantul pe care l-am ales, cerea mulți bani de la primărie și au zis că nu sunt dispusă să achite așa sumă și că vor face un concurs de selecție a altui proiectant. Trece vara și eu nu reușesc să fac nimic”, mai povestește cu tristețe femeia.

„Prima oară am apelat la autoritățile locale, vreo 7 ani în urmă, apoi din nou cu 5 ani în urmă și deja de 2 ani lupt intens cu situația dată, iar lucrurile se tot amână de la o zi la alta. În același timp, incapabilitatea de a ieși singură din bloc, mă ține blocată în casă. Nu pot să ies când am nevoie de materiale, sau pentru a îndeplini o comandă și chiar să ies la o simplă plimbare. Cel mai mult ador plimbările în natură, să respir aer curat și să admir ceea ce mă înconjoară”, încheie Nadejda Banari.

Dacă printre voi se găsește o persoană care ar putea să o ajute pe Nadejda în problema instalării rampei de acces, vă rugăm să o contactați pe pagina ei de Facebook.


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA