„Nu trăi victima din tine”, este îndemnul specialistei în psihologie. De această dată Aurelia Balan vorbește despre faptul că mulți dintre noi ajungem să învinovățim pe cei din jur pentru greșelile personale, în loc să demonstrăm gratitudine și să ne axăm pe dezvoltare personală și creștere spirituală. Cum ne afectează această atitudine și de ce trebuie să renunțăm la ea pentru a reuși în viață, aflați mai jos.

„Încetează să mai dai vina pe părinți pentru că ţi-au creat blocaje în copilărie! De atunci până acum, tu ce ai făcut pentru a le depăși? Te-au iubit altfel decât ţi-ai fi dorit? Tu cât de des le demonstrezi gratitudinea și dragostea? Cât de multă iubire manifești?

Încetează să mai dai vina pe partener, prieteni, colegi pentru că nu îţi sunt alături atunci când vrei!

Viaţa ta îţi aparţine, orice experienţă îţi aparţine, pentru că tot ce se întâmplă în viaţa ta, sunt doar lecţiile tale, nicidecum ale altcuiva! Arătatul cu degetul sau blamarea este o epidemie psihologică, un gest contagios care poate lăsa urme în sufletul persoanelor din jurul nostru.

Atunci când învinovăţeşti pe alţii pentru greşelile sau nereuşitele tale, dezvolţi o strategie de autoliniştire, ca o validare a bunătăţii şi corectitudinii faţă de egoul personal. Foloseşti subestimarea altora pentru a-ţi da o calitate mai înaltă, dar de fapt nu faci decât să fugi de responsabilitatea propriilor acţiuni, refuzând să accepţi că la un alt nivel, pe care nu vrei să îl conştientizezi, ai atras o anume situaţie sau anumiţi oameni”, explică psihologa.

Citește și: „Un om împăcat nu simte nevoie să-i atace gratuit pe alții”. Aurelia Balan, despre agresivitate și comentarii urâte din viață și online

Învinovăţirea nu rezolvă, ba chiar aduce mai multe probleme!

„În primul rând te adâncești tot mai mult în mlaștina victimizării. Astfel tot mai distorsionat vei privi realitatea şi vei fi tot mai departe de a-ţi asuma răspunderea pentru propria viață. Iar atunci când vei întâlni oameni care vor avea o părere diferită de a ta, imediat vei zice că sunt răi, că nu te înțeleg sau au ceva cu tine.

Când dai vina pe altul arăți de fapt că, tu ești cel care nu vrei să te descurci cu propria viaţă. Tu ești cel mai slab. Consumi o cantitate enormă de energie dând o încărcătură negativă situaţiilor şi oamenilor din jur.

Mult mai benefic ar fi dacă ai folosi această energie pentru a te ridica, a te dezvolta şi a creşte. Reversul medaliei este că, din dorinţa de a-ţi proteja egoul, blamând şi învinuind continuu pe alţii, în timp, vei pierde totul: părinţii, prietenii, simpatia, iubirea celor din jur, succesul, împlinirea, bucuria de a trăi… te vei pierde pe tine!

Mergi la psiholog, angajează-te într-un proces terapeutic de transformare şi neapărat crești spiritual!”, ne sugerează specialista.

*Urmărește-ne pe Instagram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de Telegram

Ajută-ne să devenim o nouă EA și să creăm frumos pentru tine. Susține-ne și pe Patreon.

Ce primești dacă devii donator Patreon (indiferent de suma donațiilor)?

  • interviu cu fetele EA.md / o dată la 6 luni
  • lunar: postări și stories despre tine și afacerea ta.

Sursa: Instagram / Aurelia Balan