Probabil că ai mai auzit acest termen de curând și te-ai întrebat ce înseamnă. Odată ce vei afla, îți vei dori, cu siguranță, și să încerci pe propria piele, ne asigura portalul andreeariacu.ro.

Baia de sunete este o practică wellness care e la fel de plăcută precum sună. Tot mai multe persoane o încearcă și, după o primă sesiune, se întorc pentru a doua. Dacă te tentează și pe tine o astfel de experiență, poți afla mai multe despre ea mai jos.

Ce presupune, mai exact, baia de sunete?

Aceasta se mai numește și „meditație prin sunet” sau „terapie prin sunet”. Oricum ai alege să îi spui, este vorba despre un singur lucru: o practică holistică, ce presupune să te relaxezi complet și să te lași ghidată de ceea ce auzi în jurul tău.

Spre deosebire de yoga, meditație ghidată sau alte practici care încurajează mindfulnessul, baia de sunete nu presupune să faci nimic în afară de respirație și prezență. Inspiră adânc, expiră complet și focalizează-ți atenția pe ceea ce percepe auzul.

De cele mai multe ori, baia de sunete presupune ascultarea mai multor stimuli: instrumente muzicale variate (gonguri, chitara, tobe, handpan, trompete), voci, boluri tibetane și nu numai.

Poți face propria baie de sunete acasă?

Răspunsul scurt este da. Chiar dacă experiența completă, live, în compania mai multor persoane, poate fi mult mai hrănitoare și mai intensă, poți organiza propriul tău moment în intimitatea locuinței.

Vei avea nevoie de un spațiu confortabil, care să îți permită relaxarea profundă. Poți sta în poziție de lotus pe o canapea sau pe o pernă de meditație, sau te poți întinde pe salteaua de yoga, învelită cu o păturică pufoasă. Orice ai alege, asigură-te că stai comod și că nu simți nevoia să te miști constant.

Apoi, minimul necesar este o boxă portabilă sau un laptop, pe care să poți asculta o piesă special creata pentru sound bathing (poți găsi nenumărate variante pe YouTube). Daca ai la îndemână mai multe boxe pe care le poți folosi simultan, cu atât mai bine!

Cum funcționează o baie de sunete?

Când practici baia de sunete, corpul tău are ocazia de a se relaxa profund. În acel moment, mintea se concentrează doar pe ceea ce auzi. Ritmul și frecvența sunetelor te pot duce dintr-o stare beta (starea normală, atunci când ești conștientă și trează) într-o stare alfa (conștientă, dar relaxată) sau chiar theta (starea meditativă, conștiință înaltă).

Care sunt beneficiile unei astfel de practici?

În primul rând, o baie de sunete este o practică extrem de relaxantă pentru corp și pentru minte. La finalul practicii, te vei simți ca după un somn lung și odihnitor. În plus, ritmul cardiac se va regla, stresul resimțit se va diminua, iar mintea se va limpezi.

Nu în ultimul rând, baia de sunete te poate ajuta să accesezi un nivel mai înalt de conștiință, dacă ești în căutarea experiențelor de acest tip. Așadar, oferă-i o șansă și testează pe propria piele. Vei fi surprinsă de efecte!

Variante alternative

Dacă încerci baia de sunete pe cont propriu, s-ar putea să simți nevoia de a te mișca pe ritmul muzicii. În acest caz, te poți mișca intuitiv, crescând ritmicitatea mișcărilor treptat. Poți transforma practica într-una de dans conștient, extatic.