Oamenii sunt îndemnați să evite scăldatul și pescuitul în această perioadă. Așadar, potrivit proTv, scăldatul în lacurile din Chișinău reprezintă un pericol pentru sănătate. Această atenționare vine din partea specialiștilor, care susțin că atât apa, cât și nisipul conțin bacterii periculoase. 

Specialiștii de la Centrul de Sanatate Publica au prelevat probe din lacurile din municipiul Chișinău. În toate au fost depistate bacterii coliforme. 

Un bărbat de 63 de ani s-a refugiat în Moldova din orașul Cernigov, Ucraina. Acum locuiește în Cojusna. El spune că zilnic merge la scăldat în lacul din orașul Vatra.

„Eu vin aici permanent. Mă scald. Alte lacuri în preajmă nu sunt. Sâmbăta și duminica aici sunt foarte mulți oameni. Când a fost canicula în jur de 50-60 de persoane se scăldau în lac. Chiar și mai mult”, a declarat Victor. 

Specialiștii în sănătatea publică recomandă oamenilor să nu se scalde și să nu pescuiască în lacul din orașul Vatra.

„În apa din lacul Vatra a fost depistat vibrionul holeriform neaglutinabil. Acesta este un agent patogen care poate provoca boli diareice acute în rezultatul inghitirii”, a declarat Tudor PUIU, MEDIC IGIENIST. 

Specialiștii de la Centrul de Sanatate Publica au prelevat probe din lacurile din municipiul Chișinău. În toate au fost depistate bacterii coliforme, așadar scaldatul reprezintă un pericol pentru sănătate.

„De rând cu bacterii coliforme în apă mai sunt prezenți meningococi care provoacă meningita, virusul hepatitei A, care provoacă hepatita A, dizenterie, helmintiaze. Apa prezintă pericol și pentru vietățile acvatice pentru ca helmintii pot nimeri în intestinele pestilor”, a mai declarat Tudor. 

Medicii recomandă să vă abțineți și de la odihna pe plajă întrucât în nisip, anual, sunt depistate ouă de helminți.

„Ca rezultat al plimbării și excrementelor câinilor în nisip sunt prezente ouăle de helminți care prin mâini murdare nimeresc în cavitatea bucală și pot provoca toxocaroza.”

Autoritățile locale sunt cele care trebuie să atenționeze oamenii privind pericolul la care se expun atunci când se scaldă în lacurile poluate.

Sursa: proTv

Distribuie articolul: