Te-ai prins la gândul că mai mereu ai mâinile și picioarele reci? Se prea poate ca în acest fel organismul să-ți atragă atenția asupra unor probleme de sănătate pe care nu ar trebui să le mai ignori. 

Dezechilibrele hormonale sunt greu de depistat. Simptomele pot fi vagi și de obicei acționează laolaltă, într-o simfonie, așa poate fi dificil verifici fiecare manifestare în parte și ți dai seama pe care o analizezi mai întâi. Kyrin Dunston, medic ginecolog și specialist în medicina funcțională, explică: „Dezechilibrele hormonale sunt ca furnicile – niciodată nu apare doar unul.”

Monitorizarea dezechilibrelor hormonale este importantă pentru o stare optimă de sănătate. Dunston știe foarte bine acest lucru, pentru a slăbit 45 de kilograme urmarindu-și activitatea hormonală. Dar când o întrebi cum îți poți da seama suferi un dezechilibru hormonal, ea oferă fară ezitare un răspuns care ar putea te intrige: Temperatura corporală poate fie foarte scăzută, iar mâinile și picioarele tale sunt mereu reci.”

Semnalul mâinilor și a picioarelor reci

Degetele reci pot fi un semn al unor probleme de tiroida. Aceasta glanda este o baterie a corpului, spune Dunston, pentru reglează metabolismul, prin secreția hormonilor tiroidieni care controlează eficiența cu care celulele transformă substanțele nutritive în energie. „Tiroida îi spune corpului ardă grăsimea și producă energie. Acești hormoni se duc la fiecare celulă și îi spune cum folosească energia pentru a functiona”, explică medicul.

Așadar, când tiroida nu funcționează bine, mecanismul pe care ea îl reglează rateuri. „E ca și cum toate celulele tale nu au chef se dea jos din pat”, arata Dunston. Te miști greu, te simți obosită și, desigur, ai o circulație sanguină proasta. De aceea, cineva cu o tiroida leneșă are membrele reci.

Un studiu a arătat 40% din participanții cu o activitate defectuoasă a tiroidei au fost mai sensibili la frig. Un alt studiu pune intoleranța la frig pe seama manifestării hipotiroidismului – disfuncție a glandei tiroide care survine atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni.

Evident, nu poți spune cu certitudine dacă ai extremitățile reci ai musai probleme cu tiroidacirculația proastă poate avea mai multe explicații și nu toate au legătură cu hormonii, subliniază Mind Body Green.

Analizele sunt edificatoare

Dunston spune dacă nu reușești slăbești oricât te-ai strădui, dacă ai probleme cu somnul, anxietate, pierdere a părului și ai mâinile și picioarele reci, ar trebui verifici nivelul hormonilor tiroidieni. „Dacă ai oricare dintre aceste simptome, poate fi o alarmă pentru o problemă a tiroidei”, arată ea.

Așadar, mâinile și picioarele reci sunt doar una dintre manifestările dezechilibrului hormonal. Reține simptomele sunt vagi și vaste și, implicit, greu de pus în legătură. Însă dacă ai câteva dintre acestea, ar trebui faci analize pentru a verifica activitatea tiroidei. Dunston subliniază este important abordezi repede orice problemă hormonală.

Sursa: AndreeaRaicu.ro

Distribuie articolul: