Lucrările ei păstrează suflul vremurilor de odinioară prin dragostea nemărginită pentru tradiție și, în special, pentru broderia manuală. Această pasiune, cusută fir cu fir, impresionează prin culoarea, rafinamentul și eleganța de altădată. Descoperă povestea meșteriței Mihaela Rusnac.

 

„Nu renunța la ceea ce îți dorești să faci. Acolo unde exista DRAGOSTE ȘI INSPIRAȚIE, nu cred ca poți greși” – Ella Jane Fitzgerald.

„Încep cu acest motto, deoarece simt că mă caracterizează. Mă numesc Mihaela, și pot să afirm că sunt o admiratoare împătimită a tot ceea ce este hand made. Mi-am făcut  studiile de licența și master în cadrul Universității Tehnice ale Moldovei cu specializare în modelarea confecțiilor textile iar, de curând, am obținut și titlul de master în inginerie din cadrul Universității Tehnice din Iași, România.

Pe lângă dragostea de a crea produse de îmbrăcăminte, iubesc foarte mult să brodez or, arta creării „poveștilor” cu ac și ață este ceea ce îmi este drag sufletului și îmi este transmis de la bunicile mele, care, la rândul lor, au preluat-o de la mamele lor. Pot spune dragostea de a broda mi-a fost infiltrată în sânge și moștenită de la strămoșii mei”, dezvăluie artista handmade.

 

„Iubeam să brodez, să croșetez de mic copil. Fiind crescută într-o atmosferă unde femeile familiei confecționau articole textile manual. Spre exemplu bunica din partea mamei, era croitoreasă, mai tot timpul când mergeam la ea în vizită o vedeam cum croiește, coase dar, și brodează. Bunica din partea tatălui avea pereții casei împodobiți cu diferite prosoape brodate cu motive tradiționale sau preluate din natură. Acest fapt a făcut să îndrăgesc lucrul manual și să încep să devin pioner al acestei îndeletniciri.

Pe timpul studenției, nu prea am avut timp pentru acest meșteșug dar, în timpul concediului de maternitate am început să creez povești cu acul. Astfel reușeam să mă încarc cu energie pozitivă și să iubesc din ce în ce mai tare această artă”, mai povestește EA

Mihaela a ținut să descopere mai multe tehnici de brodat

„Inițial, efectuam broderii cu ajutorul tehnicii Punct de Cruce, dar ulterior am efectuat un set de lenjerie de pat cu ajutorul tehnicii „Satin stich”, sau cum mai este numită – tehnica broderiei pline sau butuc. Realizam diferite articole textile cu ajutorul acestor două tehnici după care să observ câteva articole cu ajutorul tehnicii „Rococo” . Am rămas fascinată de această tehnică, neștiind cum se numește și cum se realizează, am căutat informații, dar și tutoriale după care am început să o studiez pas cu pas. Tehnica Richelieu a fost o mare provocare pentru mine, dar am deprins-o foarte ușor datorită faptului că nu este dificil de realizat prin faptul că urmărește procedee simple de cusut, dar necesită pași minuțioși de realizare.

 

Prima lucrare brodată a fost setul de lenjerie alb, care necesita adăugarea unei note de frumos, de culoare, de poveste

Fiind în concediu de maternitate, cam cu patru ani în urmă, a trebuit sa fac ordine în lucrurile mele și să descopăr lădița cu ațele de brodat. Mi-am adus aminte că am un set de lenjerie de pat de culoare albă și, nu i-ar strica puțină culoare. Astfel a început aventura mea pe tărâmul broderiei.

Cu timpul mi-am perfecționat tehnicile și am început să confecționez lenjerii de pat, fețe de masă, articole vestimentare și de uz casnic cu broderie manuală.

 

În dependență de tehnica utilizată, dar și de tipul produsului textil, perioada de realizare a lui durează între 3 săptămâni și patru luni. Spre exemplu: lenjeria de pat se brodează și se coase în maximum 3 săptămâni pe când o cămașa tradițională – Ia, are perioada de confecționare și brodare până la 4 luni”, explică Mihaela.


„Fiind de profesie inginer proiectant în domeniul confecțiilor textile, încercam să mă încadrez în muncă la fabricile de confecții textile, unde nicidecum nu mă puteam obișnui. Nu era atmosfera mea și am înțeles foarte repede că nu pot să lucrez în direcția dată. Ulterior a apărut sarcina și am renunțat la acest tip de muncă.

Sunt o fire romantică și chiar visătoare, uneori, iubesc foarte mult costumul tradițional românesc, de altfel am făcut și un studiu asupra structurii costumului și a ornamentelor aplicat pe acesta în cadrul tezelor de master. Acest fapt m-a făcut să îl îndrăgesc foarte mult și să îmi i-au doza de inspirație din tot ce este tradițional și aparține poporului nostru.

 

Timpul de execuție a unui produs rezultă din tipul și cantitatea broderiei, dacă este tehnica „punct de cruce” atunci perioada de execuție este mai mare decât atunci când aș realiza același produs, dar cu broderie plină. Perioada de confecționare se mărește dacă produsul trebuie și cusut după ce s-a aplicat broderia pe detaliile componente. Astfel o față de masă cu dimensiuni standard poate fi confecționată și brodată în 3-5 săptămâni.

Datorită faptului că lucrez cu tehnici de broderie mai migăloase iar dimensiunile produselor nu sânt deloc mici, nu reușesc să fac multe lucrări pe  parcursul unui an, aș aproxima la peste 70 de lucrări. Majoritatea lucrărilor mele sunt comandate de diasporă. Multe produse lucrate au ajuns în Italia (costumele tradiționale pentru copii, prosoape, fețe de masă), Franța, Germania, Romania și U.K”, dezvăluie meșterița.

 

Mihaela este convinsă că produsele Eco sunt calea unui viitor sustenabil

„Sunt o adeptă a produselor Eco, din acest motiv încerc să lucrez cu materiale confecționate din fibre naturale precum inul, lâna, bumbacul și cânepa. Pe lângă faptul că sunt prietenoase sănătății omului mai sunt și sustenabile astfel încât reușesc să contribui, într-un fel, la salvarea mediului ambiant”, mai dezvăluie artista.

Târgurile și expozițiile

„Din nefericire perioada de participare la acest tip de evenimente este una nu foarte bogată. Din cauza lipsei de timp nu prea am reușit în ultimii ani. Am început de curând, toamna anului trecut, și doream din primăvară să îmi fac apariția la cele care erau preconizate, din nefericire, pandemia mi-a dat toate lucrurile „peste cap”, și experiența în această direcție este foarte mică decât în cadrul târgului organizat de cei de la EcoVisio și cel din cadrul zilei orașului”, mai povestește femeia.

 

O altă pasiune este lectura

„Pe lângă faptul că iubesc să brodez, îmi mai place să studiez istoria, poate din cauza firii mele romantice, nu știu. De asemenea iubesc foarte mult să citesc, și nu oricum ci doar din cărți tipărite, îmi place mirosul unei cărți noi, abia ieșite de la tipar, un alt motiv ar fi și prezența fizică a cărții în mâna mea, ceea ce creează o legătură de nedescris între mine și subiectul ei”, mărturisește eroina noastră.


„Lucrul manual evidențiază latura noastră umană. În lucrările executate manual sunt definite toate trăirile și sentimentele omenești. La confecționarea lor sunt depuse multă dragoste, perseverență, sârguință și sinceritate. În niciun alt produs executat în cadrul proceselor mecanizate de confecționare nu vom găsi acea aură binevoitoare, acel suflet precum îl are un produs hand made.

De ce să păstrăm tradiția? Fiecare popor este definit ca entitate prin tradiție și costumul tradițional, care era executat manual. Iar costumul nostru tradițional conține tumultul de sentimente, trăiri, obiceiuri și istorie acumulate de-a lungul trecerii secolelor. Este ceea ce ne aparține cu desăvârșire și ne definește, cred că este suficient să luăm cu împrumut de la alte popoare sărbători și obiceiuri care nu ne aparțin (aici mă refer la Haloween și Valentine-s Day) și să le valorificăm pe ale noastre, avem o tradiție atât de frumoasă și de bogată încât ar fi păcat să o dăm uitării”, conchide Mihaela Rusnac.

Admirați și alte lucrări în galeria foto de mai jos.

 

Sursa foto: Arhiva personală