O altă regulă în asocierea vinului cu bucatele este să asociem după gust. Anastasia Sărătură, profa de vin, vine cu un exemplu foarte elocvent de potrivire: dintre vinurile din zona cu IGP „Stefan Vodă” și un preparat de desert unic în Republica Moldova, cu potențial de a fi certificat ca Specialitate tradițională garantată.

„Dacă noi am asociat local cu local, apoi aromele din vin cu aromele din bucate, acum vom asocia după gust. Avem deserturi spre exemplu, un desert unic în Moldova, ca de altfel și unul din preferatele mele – prunele uscate umplute cu nuci și vin roșu. De la proprietarul hanului unde se prepară acest desert, domnul Sergiu Hanganu, am aflat că în rețetă se adaugă un vin care este făcut din 5 soiuri de struguri locali din regiunea dată. Așadar în asocierea după gust vom căuta o savoare complementară, de exemplu dulce cu dulce, prunele uscate cu un pastoral sau kagor. Putem asocia și de contrast, de exemplu un vin dulce cu o brânză sărată, afumată sau chiar cu putregai.

Vinurile roșii de marcă „Timbrus”, din regiunea cu indicație geografică protejată „Ștefan Vodă”, care de fapt produc toate vinurile cu IGP, sunt tocmai potrivite cu desertul nostru. Deci prunele uscate umplute cu nuci s-ar asocia armonios cu fructele care le găsim în aceste vinuri: prunele, fructe negre, pomușoarele, afine etc. Acesta e un exemplu bun de asociere de compliment cu bucatele pe care le avem”, remarcă Profa de vin.

Nu uitați, gustul produselor e un indicator foarte important în asocierea corectă a vinurilor cu mâncarea sau gustările, iar combinațiile care țin cont de originea geografică sunt încurajate.

Acest articol apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.