Probabil, prima întrebare ce apare în mintea oricui aude de Argon Plasmă este ce reprezintă această tehnologie și cum se utilizează ea anume în chirurgia estetică. Un aparat ce folosește Argon Plasma presupune utilizarea unui jet de gaz (argon ionizat) direcționat spre rană. Sonda este plasată la o oarecare distanță de leziunea sângerândă și este emis gazul numit argon, apoi ionizat printr-o descărcare de înaltă tensiune. Curentul electric de înaltă frecvență este apoi condus prin jetul de gaz –  astfel se creează o plasmă artificială și efectul ei duce la coagularea leziunii hemoragice. Adâncimea coagulării este de obicei de doar câțiva milimetri.

Tehnologia a fost folosită pe larg în gastrologie și ginecologie (pentru a coagula răni greu de abordat direct, pentru a opri sângerări interne), dar și-a regăsit utilizarea și în chirurgia plastică, mai exact în liposculptură. După cum deja cunoaștem, persoanele cu un oarecare surplus de țesut adipos nu au posibilitatea de a „slăbi localizat” prin regim alimentar bine calibrat și sport activ. Pentru acțiune locală, exactă și rezultate precise în procesul de remodelare corporală se folosește liposucția.

Combinarea unui aparat modern de liposucție și tehnologiei de coagulare cu Argon Plasma poate garanta rezultatele excepționale. Anume ele sunt vitale pentru chirurgul ce operează, fiind greu de obținut cu alte alternative – tehnologiile standard disponibile pe piață. Utilizarea combinată a tehnologiei moderne de aspirație și a coagulării cu Argon Plasma are avantaje remarcabile precum o remodelare tridimensională a zonei tratate.

Ultimele tehnologii de lipoaspirație au efect numai asupra țesutului adipos, fără a provoca daune țesuturilor înconjurătoare. Celulele adipoase sunt rupte în grupuri (de obicei sub efectul energiei ultrasunetelor), cu toate acestea membrana lor rămâne intactă. Grăsimea grupată poate fi îndepărtată cu ușurință ulterior prin aspirație și, deoarece celulele adipoase nu suferă traumatisme, grăsimea aspirată poate fi folosită pentru proceduri ulterioare cu mare succes (pentru lipofilling, atât a feței – umplând din interior ridurile și oferind volum zonelor care-l necesită, cât și a corpului – de exemplu pentru a mări fesele ori sânii).

Plasma cu argon are un efect selectiv asupra colagenului țesutului subcutanat. Plasma denaturează fibroblastele și stimulează neocolageneza. Nu sunt afectate vasele sau nervii. Acțiunea termică a plasmei este controlată și selectivă și determină o afectare limitată a țesuturilor și, în consecință, garantează o mare siguranță și o recuperare mai rapidă pentru pacient.

În mâinile unui chirurg plastician priceput, combinația dintre tehnologiile moderne de aspirație și Argon Plasma aduce avantaje unice și poate înlocui proceduri mai invazive, cum ar fi mini-abdominoplastia, și permite tratarea eficientă a zonelor dificile ale corpului, cum ar fi brațele și picioarele, care suferă o contracție slabă a țesuturilor în timpul procedurilor standard de liposucție. Pentru o remodelare corporală eficientă, cei care își doresc o siluetă bine sculptată trebuie să atragă atenția la reputația pe care o are clinica estetică aleasă, la abilitățile chirurgului, dar și la metodele și tehnologiile folosite. În Chișinău cea mai bună opțiune este colaborarea cu Prof. Dr. Anatolie Taran, Chirurg Plastician – expert în chirurgie plastică și estetică.

Distribuie articolul: