Anual, pe data de 18 octombrie este marcată Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane. Procuratura Generală a Republicii Moldova se alătură campaniei naționale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”.

Astfel, Procuratura Generală (PA) a țării noastre „a solicitat procurorilor să participe la organizarea activităților de sensibilizare şi informare a cetățenilor, în special a elevilor și studenților, cu privire la riscurile și amenințările fenomenului traficului de persoane, precum și despre suportul de care pot beneficia victimele și potențialele victime”.

Conform statisticilor prezentate de PA arată că, pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2022, de către organele de drept din Republica Moldova a fost pornită urmărirea penală în 32 cauze penale privind traficul de ființe umane (art. 165 din Codul penal) și 17 cauze penale privind traficul de copii (art. 206 din Codul penal).
Procuratura Generală menționează că „în această perioadă au fost identificate 120 victime ale traficului de persoane, dintre care 80 de persoane adulte (27 femei/ 53 bărbați) și 40 de persoane victime ale traficului de copii (39 fete/1 băiat), care reprezintă preponderent minori cu vârstă de la 16 până la 18 ani”.
În ceea ce privește modul de exploatare, la categoria de victime adulte din numărul total, au fost identificate 62 victime au fost exploatate prin muncă, 10 victime au fost exploatate în scop sexual și opt victime au fost supuse altor forme de exploatare.
La categoria de victime copii au fost identificate 38 victime (toate fete) fiind exploatate în scop sexual și două două victime (o fată și un băiat) au fost exploatate prin muncă.
În perioada primelor 9 luni ale anului 2022, instanțele judecătorești au pronunțate 14 sentințe în privința a 18 inculpați învinuiți de comiterea infracțiunii de trafic de ființe umane, iar alte două sentințe au fost pronunțate în privința a 2 inculpați învinuiți de comiterea infracțiunii de trafic de copii.