Crearea unui soft care să analizeze anunțurile privind ofertele de muncă și să alerteze despre riscurile de angajare, dar și o platformă online de comunicare pentru a lăsa feedback despre angajatori ar putea fi soluții de prevenire și combatere a traficului de ființe umane. Iar pentru a ajuta victimele să beneficieze de susținere din partea tuturor reprezentanților statului, un sistem informațional inter-instituțional ar facilita acordarea serviciilor necesare.

Acestea dar și alte propuneri au fost discutate în deschiderea „Anti-Trafficking Hackathon”, primul eveniment de acest gen la nivel regional, care, timp de trei zile (6-8 noiembrie 2020), își propune să creeze instrumente inovatoare pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane și a exploatării sexuale a copiilor, inclusiv online.

Potrivit experților, în ultima perioadă tehnologiile informaționale au devenit instrumente care facilitează traficul de persoane, iar statisticile arată că tot mai multe victime traficate nu au avut niciun contact fizic cu traficații. Pentru a găsi soluții digitale care ar contribui la prevenirea și combaterea acestor tipuri de infracțiuni, este necesară o abordare la scară largă, fenomenul fiind foarte răspândit.

Cea mai frecventă formă de trafic de ființe umane este exploatarea victimelor cu scop de muncă. Pentru a îmbunătăți mecanismele de identificare acestor cazuri de, posibile soluții ar fi elaborarea unui soft de analiză a tuturor anunțurilor privind ofertele de muncă, o platformă online de comunicare, unde ar putea fi lăsat feedback despre angajatori, o aplicație care ar putea verifica riscul pentru angajare dar și un sistem informațional care ar conecta serviciile tuturor instituțiilor responsabile de reabilitarea și protecția victimelor.

„La nivel internațional există soluții tehnologice care permit lupta cu traficul de ființe umane. Pentru a gândi și a elabora o soluție dedicată țării noastre, trebuie să identificăm un spectru problematic îngust și să lucrăm în acea direcție, deoarece este imposibil să cuprindem toate aspectele legate de traficare. Mai mult, crima traficului de ființe umane cuprinde toate elementele unei piețe de desfacere: există cerere, există ofertă și se câștigă bani. Traficul are loc inclusiv din cauza cererii foarte mari de pe piață pentru muncă neremunerată sau servicii sexuale prestate”, menționează Radu Curoșu, Ofițer de Program, Oficiul Reprezentantului Special și al Coordonatorului OSCE pentru combaterea traficului de ființe umane de la Viena.

Cea de-a doua problemă stringentă discutată la hackathon este exploatarea sexuală a copiilor în mediul online. O tendință care se observă la nivel global și care s-a agravat în timpul pandemiei este comportamentul riscant promovat de copii în mediul online. Este vorba despre faptul că aceștia sunt convinși să producă materiale indecente, iar apoi să le expedieze altor persoane.

„Evenimentul de astăzi este un pas în stabilirea unui mediu sigur pentru fiecare cetățean, în privința protecției drepturilor sale. Vocea, curajul și abilitățile tinerilor sunt necesare acum mai mult decât oricând. Motivul pentru care organizăm aceste evenimente este pentru a scoate în evidență vulnerabilitatea victimelor și urgența sprijinului pe care trebuie să-l oferim. În total, vom dedica 70 de ore unor subiecte sensibile, precum traficul de ființe umane și exploatarea sexuală”, declară Antti Karttunen, șef-adjunct al Misiunii OSCE în Moldova.

La finalul hackathon-ului, soluțiile create pentru combaterea traficului de ființe umane vor fi apreciate conform unui set prestabilit de criterii (aplicabilitate, inovație, scalabilitate, pitch, echipă), iar 3 echipe câștigătoare vor fi premiate. Sesiunea finală de prezentare a soluțiilor dezvoltate va avea loc în cea de-a treia zi a evenimentului, în data de 8 noiembrie.

„Anti-Trafficking Hackathon” este organizat în contextul Zilei Europene de luptă împotriva Traficului de ființe umane și în condițiile pandemiei, care a favorizat noi tendințe îngrijorătoare în domeniul traficului de ființe umane.