Combaterea traficului de ființe umane, discutată cu Ambasadorul SUA și oficiali de rang înalt din Guvernul SUA. Pe data de 11 octombrie curent, Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a avut o întrevedere axată pe prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, cu Excelența Sa, Ambasadorul SUA în Republica Moldova Kent D. Logsdon și Kari Johnstone, directoarea  interimară a Biroului de Monitorizare și Combatere a Traficului de Persoane din SUA.

Oficialul moldovean, Marcel Spatari, a accentuat că Guvernul Republicii Moldova intenționează să implementeze un program amplu de acțiuni de prevenire și combatere a traficului de ființe umane, precum și de protecție a victimelor acestui fenomen. Este importantă și aprobarea Mecanismului național de referire pentru protecția și asistența victimelor infracțiunilor, elaborat cu scopul asigurării respectării drepturilor tuturor victimelor infracțiunilor, inclusiv a victimelor traficului de ființe umane.

În context, Inspectoratul de Stat al Muncii este implicat în prevenirea și identificarea cazurilor de trafic de ființe umane prin efectuarea controalelor asupra activității agențiilor private și a intermediarilor nelicențiați responsabili de plasare în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor din țara noastră. Pentru protecția victimelor traficului de ființe umane, sub egida Agenției Naționale Asistență Socială, activează Centrul de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane și Serviciul de asistență și protecție a victimelor și prezumatelor victime ale traficului de ființe umane (bărbați), lansat în februarie 2021.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu asigurări în ceea ce privește protecția persoanelor plecate peste hotare, care este asigurată și prin implementarea acordurilor bilaterale de securitate socială, încheiate inclusiv cu scopul de a stimula activitatea legală a cetățenilor moldavi în alte țări. Până în prezent, țara noastră a semnat 17 acorduri de acest tip, 14 dintre ele fiind aplicate cu succes. La etapa actuală, ministerul negociază semnarea acordului cu Letonia și se află la etapa de consultări cu Franța și de inițiere a negocierilor cu Elveția și Irlanda.