Antreprenoriatul feminin se poate dezvolta doar atunci când factorii de decizie vor lansa o colaborare de durată și vor reuși să discute, de comun acord, ca să găsească soluții la provocările cu care se confruntă femeile din business. A fost una dintre concluziile primei zile a Conferinței Internaționale „Promovarea Antreprenoriatului Feminin în Europa de Est”, care se desfășoară în acest sfârșit de săptămână la Chișinău.

Circa 50 de persoane, antreprenoare din Republica Moldova, precum și din România, Olanda, Bulgaria, politicieni europeni, reprezentanți ai societății civile, membri ai corpului academic ș. a, participă în perioada 10-11 iunie la Conferința Internațională dedicată susținerii și promovării antreprenoriatului feminin la nivel local și regional.

„Personal nu am nicio tangență cu antreprenoriatul, dar soția mea gestionează o afacere, de aceea cunosc toate etapele prin care trece un business, precum și provocările, oportunitățile care apar odată ce pornești pe acest drum. De aceea este important ca să se discute și să se ofere soluții la promovarea și impulsionarea creșterii numărului și calității femeilor din antreprenoriat”, a declarat Olle Schmidt, vicepreședintele European Liberal Forum, Membru al Boardului Director

Conferința a avut mai multe componente, precum: Paneluri de discuție, în cadrul cărora a fost abordată promovarea femeilor în afaceri prin prisma programelor politice, sociale, media; Open Space-uri, care au dezbătut provocările cu care se confruntă reprezentatele  businessului, WE Startup Huddle a permis antreprenoarelor din Republica Moldova, Olanda și Bulgaria să împărtășească din experiența de gestionare a afacerii; World Cafe – a prezentat participantelor programe de stimulare a implicării femeilor în funcții de conducere.

„Am parcurs diferite dimensiuni ale antreprenoriatului feminin: cultura, educația, programele de promovare și advocacy și abia aștept a doua zi pentru a discuta, mai pe larg, stimulentele și politicile de dezvoltare, pentru îmbunătățirea nivelului antreprenoriatului feminin din Republica Moldova și cel regional. Cred foarte mult în schimbul de la egal la egal și mă bucur să avem colegi cu care putem să formăm relații de lungă durată și împărtăși această expertiză”, a comunicat Olesea Fortuna, președinte GEN Moldova.

La rândul lui, Daniel Kadikk,  Director de Proiecte a Oficiului Europa de Sud-Est a Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, a spus că organizația se implică activ în promovarea antreprenoriatului feminin nu doar local, ci la nivel regional.

„Astăzi a fost o zi foarte productivă, în cadrul căreia am discutat nu doar despre antreprenoriatul feminin din Republica Moldova, dar și despre cel din Europa de Est și cum am putea să-l promovăm. În cadrul Fundației noastre, suntem de părerea că aceasta este cheia care aduce după sine dezvoltarea economică și prosperitatea în toate statele, fără excepție”, a spus Daniel Kaddik.

Speakerii străini au menționat că, de cele mai dese ori, reușesc să acumuleze experiență de la persoanele pe care vin să le instruiască. „Internaționalizarea businessului ar fi bine să fie o prioritate pentru antreprenoare. Mai ales că dezvoltarea trehnologică ne permite să gestionăm afaceri fără a fi nevoie de prezența noastră fizică. Pentru aceasta este nevoie să cunoști trendurile internaționale, să identifici domeniul de expertiză și să poți construi o relație reciproc avantajoasă cu partenerii, care va aduce câștig ambelor părți”, susține Anna Novitskaya, președinte GEN Belarus.

Participantele au declarat că evenimentul aduce o notă nouă în ciclul activităților pentru antreprenoare. „Expertiza și motivația antreprenoarelor din diverse țări inspiră și învață în același timp că orice afacere din orice domeniu, până la succesul mult scontat, poate avea și eșecuri. Este apreciat faptul că femeile din diverse țări reușesc să gestioneze businessul, să se implice în susținerea comunității, inclusiv să aleagă să facă și politică”, menționează Olga Postovanu, Manager Incubatorul de Afaceri din Cimișlia.

„Sunt impresionată de persoanele pe care le-am cunoscut în cadrul Conferinței. Am văzut implicare, se observă că participantele au venit pentru că sunt în căutare de soluții sau surse de inspirație pentru a dezvolta/lansa afacerea. Este o onoare să fiu aici. Ascensiunea mea spre un alt nivel a început atunci când prestigioasa revistă „Forbes” m-a inclus în topul antreprenoarelor de succes. Participarea la acest eveniment deschide noi porți pentru mine și îmi permite să cresc și să împărtășesc experiența personală”, a menționat Anita Klasanova, antreprenoare din Bulgaria, co-fondatoare a companiei Roo Brands.

Conferința „Promovarea Antreprenoriatului Feminin în Europa de Est”, va avea continuitate în regiuni. În perioada 13-14 iunie vor fi organizate două Ateliere de Lucru în pentru femeile antreprenoare din Cimișlia, Basarabeasca și Ungheni.

Evenimentul a fost organizat de European Liberal Forum, cu susținerea Fundației Friedrich Naumann și GEN Moldova.