Femeile antreprenoare uimesc din ce în ce mai des și combat stereotipurile de gen cu care s-au confruntat pe parcursul anilor. Nadejda Hadjivu este femeia care a decis să-și construiască un viitor aici acasă și să învestească într-o afacere „dulce”. După ce a petrecut o perioadă îndelungată în Statele Unite ale Americii, a venit acasă și a înființat afacerea „Moft Dulce”, prin care promovează utilizarea produselor autohtone și un stil de viață sănătos. SUA a fost un loc care i-a servit drept inspirație și acum îndulcește moldovenii de acasă cu paste de nuci și ciocolate sănătoase, fără zahăr de sfeclă, gluten, sau lactate.

De unde s-a născut această idee a brandului „Moft Dulce”? Cum a început totul?

În perioada când eram în Statele Unite adoram pastele de nuci: migdale, caju, arahide și diferite mixuri cu dulceață. Când am revenit acasă am observat că pe piața locală nu prea există un asortiment atât de mare a pastelor de nuci. Este doar pastă de arahide cu ulei de palmier și cu diferite adaosuri sau zahăr. Și am început să produc acasă în cantități mici pentru consum zilnic, pasta din 100% nucă. Eram și în perioada când trebuia să decid dacă rămân acasă sau plec definitiv în SUA, pentru că aveam o ofertă foarte avantajoasă de muncă. Exact atunci a și început pandemia și toate planurile mi-au fost date peste cap, iar plecarea mea a fost amânată. Efectiv, mi-a apărut mult timp liber pentru a înțelege cu ce aș vrea să mă ocup. În glumă am făcut câteva etichete pentru asortimentul mic al pastelor de nuci (caju, nuci, arahide) și am rămas plăcut surprinsă că peste noapte inboxul s-a umplut cu mesaje. Atunci am luat decizia să îmi construiesc o mică producție acasă.

De ce pastele de nuci, dar nu altceva?

Încerc să am grijă de alimentația mea și a celor dragi. Mai mult, am practicat în copilărie sportul profesional – tenis de câmp, și mereu am fost adeptă a modului sănătos de viață. Asta și încerc să transpun prin produsele mele – alimentație corectă și mod sănătos de viață. Produsele respective pot fi un adaos plăcut la alimentația zilnică sau pot substitui multe alte produse care pot fi nocive pentru sănătate în consum constant sau exagerat.

Cum te-ai decis să învestești bani în brand și de unde ai luat resursele financiare?

O mare parte din resurse financiare am acumulat în perioada cât lucram în SUA. La fel au fost și câteva surse locale. De exemplu, am participat la proiectele ODIMM care oferă granturi nerambursabile pentru tineri, și atunci fără să ezit am aplicat la unul din ele. În acest context am avut parte și de un suport din partea UN Woman. Desigur, trebuie să menționez suportul necondiționat al părinților care mă susțin constant. Iar investirea în brand este un lucru obligatoriu întrucât reprezintă fața produsului.

Cine te-a susținut și te susține în continuare în dezvoltarea brandului?

Cu siguranță părinții, care îmi spun că: „Nu este nimic imposibil. Dacă de 100 de ori ai eșuat, la 101 oară îți va reuși”. Asta îmi dă speranță că pot obține orice prin muncă și dedicație. Aportul prietenilor și celor dragi tot îl simt, mereu îmi oferă sfaturi cum aș putea îmbunătăți totul. Nu în ultimul rând, am susținerea și încrederea cumpărătorilor. Într-un timp scurt mi-am creat un mic grup de cumpărători constanți care deja au devenit și amici, ceea ce mă inspiră să nu mă opresc și să mă dedic mai mult la ceea ce fac.

Acum te ocupi doar de „Moft Dulce” sau mai faci ceva? Poate acesta este doar un hobby și mai ai un lucru de bază? Sau invers?

Moft îmi ocupă tot timpul și tot gândul. Mă ocup de cele mai mici detalii, de la alegerea nucilor de calitate superioară, până la pregătirea etichetelor și partea de social media. Nu mă simt că lucrez și că aș avea un grafic. Cu siguranță fac ceea ce îmi place, pentru că sunt zile când muncim și până la 4 dimineața pentru a reuși totul. Este mai mult o pasiune care a început să dea roade.

Ce perspective/idei de dezvoltare aveți pe viitor?

Cu siguranță aș dori să optimizez cât mai mult procesul de producere. Iar în viitor ar fi frumos să ne extindem și în afara țării. Dar mai este foarte mult de lucru. Vă îndemn să ne urmăriți pe paginile noastre cum totul crește cu pași mici.

Moldovenii noștri iubesc pastele de nuci? Sunt gata să scoată din buzunar bani pentru un „moft dulce”?

Foarte bună întrebare! Am observat că pe alocuri nu se apreciază calitatea unui produs și munca care se depune pentru el. Noi, ca țară, cumva suntem obișnuiți cu produse de calitate inferioară atâta timp cât au un preț mai mic, dar mai accesibil. Și este suficient să citești lista de ingrediente ca să înțelegi cât de nocive sunt unele produse pentru tine însuți. Din acest motiv eu am ales să produc alimente sănătoase care nu ar dăuna consumatorului și din contra, ar fi benefice chiar. Totodată îndemn consumatorii să citească eticheta înainte de a procura orice produs alimentar, întrucât sănătatea este cel mai important lucru.

Care este procesul prin care trece acest produs pentru a fi gata de pus pe rafturi?

În primul rând alegem cele mai calitative nuci pentru producerea noastră. Alunele sunt moldovenești și chiar dețin certificat ecologic. Ne mândrim că avem așa producători. Ulterior, hidratăm nuca între 5-8 ore în dependență de tipul ei și cantitate. Apoi trece prin aparatul de fărâmițare, iar apoi printr-o mașină specială care face consistența apoasă la temperaturi mici, astfel nuca își păstrează din beneficii și oferim un produs sănătos. Trebuie să menționez și despre sterilizarea borcanelor și vacuumarea lor – asta oferă un termen de valabilitate mai mare.

Ce sfaturi ai da femeilor care doresc să inițieze o afacere?

Fără frică și doar înainte! Eu singură uneori închid ochii, iar picioarele merg, nu știu cum vor evolua multe situații sau probleme pe care le întâmpin. Doar încrederea că îmi va reuși mă salvează de multe ori. Oferiți consumatorului calitate și o să vedeți că o să va mulțumească. Nu în ultimul rând – dedicație. Multe lucruri de la început nu vor fi clare, de exemplu, cum să gestionezi o afacere sau procesul birocratic, dar poți găsi multe resurse în mediul online. La orice întrebare Google îți oferă răspuns. Important e să rămânem motivați și cu pași mici să mergem spre scopuri mari!