Anual, la data de 19 noiembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeilor în Afaceri. Deși în domeniul antreprenoriatului femeile încă reprezintă o minoritate, aceste cifre sunt în continuă creștere. Cu sau fără susținere, femeile de pretutindeni, inclusiv din Republica Moldova, demonstrează că afacerile nu sunt doar vocația bărbaților, iar succesul nu depinde de gen.

Atât la nivel național, cât și internațional este recunoscut faptul că femeile sunt mai puțin prezente în activitatea de antreprenoriat decât bărbații. Femeile se confruntă cu mai multe dificultăți în accesul la finanțare, formare, precum și în menținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală. Egalitatea între femei şi bărbați devine un drept fundamental și o condiție necesară pentru promovarea unei creșteri economice echitabile și incluzive.

Potrivit consultex.md, vârsta medie în care bărbații inițiază o afacere este de 25-35 de ani, uneori renunțând la studiile superioare din dorința de a se lansa cât mai devreme. Femeile însă preferă să acumuleze cunoștințe, aptitudini și abilități în business sau alte domenii, acumulând experiență profesională și de viață. Acest lucru le permite să fie mult mai pregătite pentru a lansa o afacere. Vârsta medie la care femeile devin antreprenoare este între 35 și 45 de ani. Evident că în ambele cazuri sunt excepții.

Pentru că astăzi este Ziua Internațională a Femeilor în Afaceri, ne-am propus să marcăm această zi, prin a veni cu inspirație pentru toate fetele și femeile care abia visează sau deja planifică să lanseze o afacere, oricât de mică și indiferent de domeniu. Am rugat câteva antreprenoare să vină cu cel mai prețios sfat pe care l-au primit vreodată și să-l transmită mai departe viitoarelor fete și femei în afaceri.

Mariana Caracaș, administratoare a Centrului de Dezvoltare Personală Better Version.

„De fiecare dată admir cu drag femeile care știu unde doresc să ajungă, care sunt planurile lor de dezvoltare a unei afaceri și modalitatea de a ajunge la rezultatele dorite. În societatea noastră mi-aș fi dorit să văd că există o cultură puternică de solidaritate, de promovare și de susținere a femeilor de afaceri. Unul dintre sfaturile auzite de mine de la o altă femeie de afaceri, a fost să nu te implici niciodată într-un business dacă scopul tău este să faci bani. Nu începe niciodată o afacere doar ca să faci bani. Începe o afacere ca să faci diferența. Iar eu pot să adaug, din experiența de 3 ani pe piața serviciilor educaționale din Moldova, diferența o face calitatea serviciilor tale, relația cu clienții și valorile tale personale. Pentru tine, special femeia care ai citit până aici, nu lăsa pe nimeni niciodată să îți spună ce poți sau să îți pună limite. Eu mi-aș dori ca în câțiva ani în R. Moldova, afacerile conduse de femei, să fie o normalitate socială, ca să nu mai vorbim despre antreprenoriatul feminin ca fiind un act de curaj ci un mod prin care femeile să își pună în valoare competențele profesionale, iar stereotipurile de gen, să fie combătute de rezultate care le aduc femeile la economia țării”

Pelaghea Tipu, fondatoarea companiei „Preva”

„Femeia multiplică tot de ce se atinge. Tot ea poate face ca lumea să devină mai bună, cu speranță și credință de viață mai mare. Hai, dragă Femeie, acționează, răspândește iubire prin munca și prezența ta socială!”

Cristina Pretuleac, fondatoarea companiei textile „Criss Collection”

„Tărâmul Antreprenorial! Totul pare a fi roz? Nu… Sunt și vremuri gri, și orizonturi limitate. Răzbate cu zâmbetul pe buze și optimism. Ceea ce trăiești azi nu este făcut nicidecum pentru a te distruge. Este doar o lecție, pentru a aprecia ceea ce contează cu adevărat. Prieteniile sincere, momentele cu familia și posibilitatea de a face ceea ce simți. Copilul din tine încă trăiește. Bucură-te de asta! Rămâi ceia ce ești si luptă pentru ceia ce vrei să devii până la final. Elimină ceea ce este toxic și lasă frumosul să-ți aparțină. Desprinde-te de ceea ce până mai ieri ți se părea indispensabil. Totul este posibil atunci când îți dorești cu adevărat. Conștientizează că este timpul să faci o schimbare. Se poate trăi și altfel. Totul este să-ți dorești. Fă totul din ceea ce ai. Vremurile grele au fost și vor mai fi. Importantă este reacția avută. Analiza făcută și măsurile luate. Fii responsabilă și atentă la ceea ce faci. Totul este trecător. Mâine ziua de azi va fi doar o amintire. De ce te consumi atât de mult pentru afacerea ta? Privește înspre viitor cu ochii larg deschiși și visează sincer. Vei rămâne surprinsă cât de multe lucruri frumoase mai are să-ți ofere viața!”

Cu această ocazie, Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), în parteneriat cu Centrul pentru Abilitarea Economică a Femeilor din cadrul Center for International Private Enterprise a organizat o campanie dedicată încurajării femeilor în afaceri la nivel global:

„Suntem mândre de modelele de antreprenoriat feminin din comunitatea noastră, femeile puternice care dau plus valoare societății noastre și implicarea socială în rândul femeilor cu scopul de a încuraja tânăra generație de antreprenori în construirea propriului model de succes. Ne dorim ca, prin intermediul modelelor de succes feminin din comunitatea #AFAM să impactăm pe termen lung dezvoltarea durabilă a societății”